Daske za sečenje su nešto što skoro svaki dan koristimo u kuhinji, ali da li znamo pravilno i da je održavamo? Koja je tačno razlika u održavanju higijene plastične i drvene daske.
Plastične daske možemo da uredno održavamo i u mašini za sudove, dok za drvenu to nije slučaj. Osim što je veoma bitno da se dobro osuše nakon pranja, prilikom pranja preporuka je da koristite malo deterdženta i vruća vodu. Nakon toga obrišite dasku i ostavite da se ocedi. Prilikom neadekvatnog pranja daske, bakterije se talože i razmnožavaju na samoj dasci u udubljenjima od noža, što može dovesti do unošenja bakterija u organizam.
Nije preporuka da se drvena daska pere u mašini za sudove, jer jak mlaz tople vode i hemikalije mogu da je dodatno oštete.
Najefikasnije rešenje za uklanjanje bakterija su soda bikarbona, so i limun. Posolite dasku sa obe strane, izribajte je sa pola limuna i nakon toga stavite kašičicu sode. Ostaviti da odstoji desetak minuta i isprati toplom vodom.
nsuzivo.rs