Foto: Instagram

Otvorili smo sedam fabrika u Novom Sadu i zaposili 30.000 Novosađana, gradimo dva nova mosta, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević

Foto: Instagram

Sa predsednikom Vučićem otvorio sam sedam novih fabrika u Novom Sadu. I, danas je 30.000 hiljada više zaposlenih nego 2012. godine. Brojke jasno pokazuju. Budžet grada ove godine je 33 milijarde, a kada sam preuzeo funkciju bilo je 15 milijardi – izjavio je Miloš Vučević gradonačlenik Novog Sada. On je gostujući u emisiji “Slobodna zona” TV Prva CG kazao da u Novom Sadu ima još mnogo da se radi.

– Sada se grade dva nova mosta u Novom Sadu. Moj zadatak je bio da otvorim grad, da ga ne učaurim, nego da ga dobro pozicioniram. Nijedan grad do pola miliona stanovnika u ovom delu Evrope se ne razvija brže od Novog Sada – kazao je Vučević.

PODRŠKA I SARADNJA

Gradonačelnik Novog Sada ističe i da je prekinuo pogubnu autonomašku praksu sukobljavanja s Beogradom, i na taj način obezbedio novac za najvažnije projekte.

– Jedini sam gradonačelnik u istoriji Novog Sada koji je tri puta biran. Gradonačelnik sam koji se nije svađao sa Beogradom, već sam išao da donesem pare iz Beograda u Novi Sad. Uradio sam suprotno pričama iz autonomaških krugova da nam neko uzima novac. Iskoristio sam svoj odnos sa tadašnjim premijerom, a sadašnjim predsednikom Vučićem da kandidujem najbolje projekte za Novi Sad. Novi Sad je dobio najviše para – rekao je Vučević.

On se osvrnuo i na svoju posetu Crnoj Gori gde se sreo s gradonačelnikom Nikšića, i predsednicima opština Budva, Hrceg Novi i Tivat. Glavna tema razgovora s graonačelnikom Nikšića bila je mogućnost dovođenja investitora, što je prioriteno pitanje za sever Crne Gore.

PODRŠKA BUDVI ZA PRESTONICU KULTURE

U Budvi se razgovaralo o podršci i pomoći Novog Sada Budvi da zajedno sa bokokotorskim opštinama postane Evropska prestonica kulture.

– Pričali smo o projektu Budva sa Bokom kao Evropskom prestonicom kulture i mi, kao evropska prestonica kulture 2022, želimo da uvežemo Boku i da ona odiše kao jedan snažan region. Preneo sam i poruku predsednika Vučića da je Srbija spremna da, u skladu sa međunarodnim pravom i međudržavnim ugovorima, pomogne u najvažnijim investicijama i projetima za ove gradove i opštine. Da razvoj tih opština i gradova finansiramo kao što smo radili i u BiH, i u Republici Srpskoj i u Federaciji. Želemo da im pružimo ruku podrške i saradnje po projektima koji su opredeljeni od strane njihovih opština. Regonalna saradnja je jako bitna i ne treba da bude svađa i tržavica, već da zajednički delujemo. Oko nekih stvari možemo da se složimo oko nekih ne, ali važno je, na primer, da rekonstruišemo najstariju školu u Tivtu iz 18. veka ili napravimo novo obdanište u Budvi. Rad na zajedničkim projektima je upravo poruka predsednika Vučića. I ne isključujemo pomoć nijednoj opštini u Crnoj Gori, iako nam je lakše da komuniciramo sa onima koji žele sa nama da razgovaraju – kazao je Vučević.

Gradonačelnik sam koji se nije svađao sa Beogradom, već sam išao da donesem pare iz Beograda u Novi Sad; foto: Instagram

SARADNJA I PORUKA PRIJATELJSTVA

On je odbacio mogućnost da će podrška opštinama i gradovima u Crnoj Gori naići na kritike.

– To može da osudi samo neko ko je zlonameran. Da je meni neko sa takvom ponudom došao u Novi Sad, da hoće da pomogne da izgradite školu, vrtić, dom zdravlja, put, ja bih se uvek obradovao odakle god da je predog došao. Ako to neko doživaljava negativno mislim da mnogo više govori o njemu, nego o poruci koju sam preneo. Mislim da je to poruka prijateljstva i put saradnje. Najbolja i namera najčestitija. Nismo se bavili viskom politikom, bavili smo se životnim pitanjima.

Vučević je, odgovarajući na pitanje novinara, da je Srbija, kako je navodila bivša ali i deo sadašnje vlasti – okupator, podvukao da je “istina jedna”.

Srbija je uvek bila prijatelj Crne Gore i obratno. U Srbiji se nijednog trenutka ne dovodi u pitanje suvereniteta Crne Gore. To nije razlog da ne sarađujemo, da poništavamo zajedničku istoriju, da brišemo sličnosti – od jezika, duhovnosti, do srodničkih odnosa…. Imali smo slavnu zajedničku istoriju i ja sam ponosan nju. Odnosi su trenutno dosta složeni, ali nemamo prava da odustanemo od puta saradnje, ali za to su potrebne dve strane. Srbija je i dovoljno snažna i dovoljno velika, ima puno svojih obaveza, ali i želju da ima stabilan region oko sebe. Prirodno je da težimo da imamo najbolje moguće odnose i sa BiH, sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom. Ali, Srbija mora da se oslobodi tog nekog eks jugoslovenskog mita. Takođe, imamo odlične odnose sa Mađarskom i treba da imamo odličnu saradnju sa celom Višegradskom četvorkom. Mislim da put Srbije ka EU ide preko Budimpešte, a ne preko Zagreba, iako smo sa Mađarima imali i loše istorijske momente – kazao je Vučević.

REZOLUCIJA PROTIV SRBIJE

Komentarušući rezolucije donete u parlamentimaa Crne Gore i Kosova o genocidu u Srebrenici, kaže da vidi vezu između njih.

Nažalost, predsednik Vučić je najavio da će iz Podgorice krenuti taj talas rezolucija usmerene protiv Srbije. Ne mogu, a da ne podelim svoje žaljenje što je ta aktivnost krenula iz Podgorice. Umesto da pričamo kako da se povežemo u autoputevima, kako da rekonstrišemo prugu, kako da više turista dođe, mi recikliramo teme koje otvaraju Pandorinu kutiju po Zapadnom Balkanu. Mislim da je ta rezulucija i anticrnogorska, a svakako usmerena protiv Srbije koja se predstavlja kao remetilački faktor. A ubrzo je kopirana i u Prištini. Ne čudi me od Albanaca, ali mislim da Srbija nije zaslužila da takvu rezoluciju usvaja crnogorski parlament. Što se tiče Srbije pokušaćemo da sarađujemo sa svima.

Upitan, da li Srbija može da očekuje i usvajanje rezolucijama o zločinama na Kosovu, Vučević ocenjuje da je i to moguće.

Šta to Srbija loše radi Crnoj Gori da izaziva ovakve politčke reakcije Podgorice? Da li možda ospovamo suverienitet? Da li smo pomagali Crnoj Gori tokom epidemije korone davanjem vakcina? A onda deo tih vakcina zvanična Podgorica da Kosovu, nelegalnim oružanim snagama Kosova. Sa koje strane je onda akt prijateljstva iskazan, a sa koje nije? Kakvu poruku šaljete srpskim narodu i u Srbiji i u Crnoj Gori?

– Uprkos svemu, aktuelna Krivokapićeva vlada konstantno navodi da je Aleksandar Vučić neko ko ugrožava suverenitet i nezavisnost Crne Gore i sarađuje sa Milom Đukanovićem.

Nema nikakve tajne političke saradnje – izričit je Vučević.

PONOSAN NA CRNOGORSKE KORENE

Vučević je pojasnio da njegovo prezime vuče korene iz Crne Gore iz plemena Kuča i naveo da, kao porodica, veoma drže do porekla.

– To je nešto što je opredelilo moju porodicu. Veoma sam ponosan i na prezime koje nosim, ali i mog dedu po ocu Miloša koji je poginuo u Drugom svetskom ratu, kao i na njegovog oca Mihaila koji je poginuo u Prvom svetskom ratu na Solunskom frontu. Uvek smo bili na strani istine i pravde, patriote, uvek uz svoju državu i uz svoj narod. Bio sam 2017. u selu iz kojeg potičemo – Bezjovo, sa svojim ocem Zoranom i starijim sinom Mihailom da vidimo odakle su nekada Vučevići krenuli, pa došli do Vojvodine. A I kako bi on čuo živu reč dok imamo još prilku, jer kada čujete priču s kolena na koleno onda je to mnogo upečitljivije, utka se u vašu dušu i opredeli vaš karakter – smatra Vučević.

 

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments