NOVA INVESTICIJA: Kompanija “Bosch” stiže u Novi Sad, gradi se fabrika i istraživački centar

       
Foto: Aleksandar Milutinovic
Nemačka kompanija Bosch planira da izgradi fabriku u Novom Sadu, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević govoreći o investicijama u tom gradu.
Kako je istakao, biće to druga strana investicija u Novom Sadu, posle dolaska kompanije Barry Callebaut. Bosch će fabriku sagraditi u radnoj zoni Sever IV, na privatnom zemljištu nedaleko od prostora gde je već sagrađena fabrika Lear, i tu će posao dobiti 440 radnika. Takođe, biće napravljen i razvojni istraživački centar za 50 inženjera.
Vučević je rekao i da je javni poziv za izbor privatnog partnera za Apoteku Novi Sad bio uspešan i da će detalje saopštiti u četvrtak 25. aprila, dok će ugovor najverovatnije biti potpisan do juna.

On je dodao da je stigla ponuda i za zakup Galenske laboratorije na pet godina. Vučević je istovremeno najavio da će javnosti u četvrtak saopštiti i rezultate neobavezujućih javnih poziva za gradnju javnih garaža i rešavanje problema energetske efikasnosti Spensa. Vučević je naveo da su se ovi pozivi pokazali uspešnim i da ima zainteresovanih privatnih lica.

Vučević je dodao da će istom prilikom saopštiti i detalje u vezi sa dolaskom dve strane investicije u Novi Sad, fabrike čokolade Barry Callebaut i mašinske fabrike Bosch.

Gradonačelnik je dodao da ne očekuje nikakve probleme u vezi sa koncesijom Apoteke Novi Sad, kao i za sve ostale pomenute investicije i poslove.

“Dobili smo ponudu od jedne od najvećih svetskih kompanija, koja je za Apoteku dala veću ponudu od početne, i vrlo sam zadovoljan cenom koju smo dobili. Činjenica da nam dolaze Švajcarci, da nam dolaze Nemci koje su kupili Kinezi, i da nam dolaze i javljaju nam se svetske kompanije za Apoteku, javne garaže i Spens, meni uliva poverenje da je ovaj grad na dobrom putu” – naveo je Vučević.

Što se tiče investicije švajcarske kompanije Barry Callebaut, kako je pre nekoliko dana rečeno prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji u Vladi Srbije, oni će 2021. godine otvoriti fabriku čokolade uz petogodišnji plan investicija od 50 mil EUR. Gradonačelnik je naveo da će se fabrika graditi na privatnoj parceli uz put M7, tj. na izlazu na autoput iz Novog Sada prema Zrenjaninu, a imaće početni godšnji proizvodni kapacitet od 50.000 tona čokolade.

Autor: E Kapija

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments