Borislav Novaković, odbija da prizna da je izmislio aferu “Novi Sad na vodi”. Potpresednik Jeremićeve Narodne stranke nastavlja da za urbanistički plan, koji je pre 21 godinu izglasao kao potpredsednik Skupštine grada, optužuje aktuelnu gradsku vlast. Novaković je danas na konferenciji za novinare, odbio da odgovara na pitanja novinara, koji su tražili da im objasni, zašto je plan iz 2000. godine koji je predviđao gradnju hotela, zgrada i ulica na 32 hektara, predstavljao kao novo urbanističko rešenje. Umesto odgovora, Novaković pokušava da plasira novu priču, prema kojoj novi plan još nije gotov, ali da on ima saznanja da je reč o “opasnom” projektu koji će ugroziti Dunav i Novi Sad, kao i biljni i životinjski svet.

Međutim, Dušan Miladinović direktor JP “Urbanizam”, koje radi na izradi novog plana, u potpunosti damantuje Novakovića. Miladinović je objasnio da novi urbanistički plan ukida gradnju hotela i zgrada iz Novakovićevog plana iz 2000. godine i povećava zelenilo i šume za čak 133 posto.

– U prethodnoj planskoj dokumentaciji, koja je još uvek važeća, Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. i Regulacioni plan ,,Kamenička ada” u Novom Sadu, koji su usvojni juna 2000. godine, predviđali su komercijalne sadržaje: hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz objekata uslužne delatnosti, čije su mikro lokacije zahtevale niz saobraćajnica kako bi funkcionalno bile povezane. Ukupna površina tih sadržaja je oko 30 ha. Objekti su zauzimali 8,8 hektara, a saobraćajnica oko 11 hektara – doslovce je kazao Miladinović.

Miladinović je pojasnio da nova planska dokumentacija briše hotele i saobraćajnice, i ne planira stambeno – poslovnu gradnju na prostorima Kameničke ade, Šodroša, Ribarskog ostrva i na gradskoj plaži Štrand, dok se na delu uz Bulevar Despota Stefana planiraju studentski domovi i sportski sadržaji.

– Ukupna površina od 32 hektara, prethodno planiranih sadržaja, u novim planskim dokumentima briše u korist zelenih površina. Za razliku od prethodne planske dokumentacije, sada se planira očuvanje šumskog područja u plavnom delu Kameničke ade, kao i zadržavanje park šume u neplavnom delu. Povećanje površine park šume u odnosu na važeću plansku dokumentaciju je za oko 32 ha odnosno za 134 odsto. Nova planska dokumetacija predviđa javne sadržaje (objekte) kulture i sporta koji čine oko 3 %  teritorije Kameničke ade. Još je važno napomenuti da je planirano čišćenje i oživljavanje vode u Dunavcu planiranim hidrotehničkim zahvatima – kazao je Miladinović.

Takođe, Novaković je odbio da odgovori novinarima zašto njegova stranka vrši pritisak na medije, i održava proteste ispred redakcije portala NS uživo. Umesto toga Novaković se sa novinarima svađao, upadao im u reč, i šikanirao ih.

K. Simić

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoki
09/04/2021 20:02

Ns uzivo.
Toliko volite Novakovica?
Jeli?

Betmen
10/04/2021 06:32

Čovek je debil. Nije džabe Bora Konj.

Борис
10/04/2021 09:00

Типичан буздован