Претрага
Претрага
Close this search box.

Novi BIZARNI trend influensera, u sebe unose otrovne supstance

Picture: /news.com.au Facebook

Zdravstveni profesionalci osudili su korisnike društvenih mreža i influensere zbog promovisanja zdravstvenih efekata metilenskog plavog, antifungalne boje koja se često koristi za čišćenje akvarijuma.

Nutricionisti, fitnes instruktori i infuenseri utrkuju se na Instagramu i Tik-Toku da nahvale vrline hemikalije za koju tvrde da pojačava metabolizam, podmlađuje, poboljšava kognitivne kapacitete i može čak da leči i kovid.

Često postavljaju selfije sa isplaženim jezikom koji je plave boje zbog hemikalije.

Popularnost metilenskog plavog potekla je iz jedne studije iz 2015. godine, u kojoj je njen autor dr Kan Kao sa Univerziteta u Merilendu hvalio efekte te hemikalije kod dece sa Hačinson-Gilfordovim sindromoom – fatalnoj bolesti koja izaziva prerano starenje.

Fitnes instruktor Ben Grinfild rekao je svojim stotinama hiljada pratilaca da je metilenska plava „snažan pojačivač kognitivnih sposobnosti“.

Drugi influenseri su opisivali njene „neuroprotektivne efekte protiv upale mozga“, uticaj na poboljšanje pamćenja i nudili je čak i kao „potencijalni lek za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest i demenciju“.

Picture: news.com.au

Slušajte doktore, a ne influensere

Sa druge strane, zdravstveni stručnjaci pozivaju na oprez.

„Postoji ogromna razlika između fitnes influensera i kvalifikovanog medicinskog profesionalca“, ističe farmakolog Husein Abdeh za Indipendent.

Upozorava da ljudi ne treba da slušaju medicinske savete od influensera.

„Lekove uzimajte samo ako vam ih je prepisao doktor ili apotekar. Iako je tačno da se metilensko plavo koristi u nekim medicinskim terapijama, takav vid lečenja mora da prepiše i kontroliše kvalifikovani doktor“, objašnjava Abdeh.

Ističe da ta dezinfekcijske hemikalija može da bude veoma toksična u većim dozama.

„Uzimanje nekontrolisane količine može biti veoma opasno. Štaviše, može i da negativno utiče na druge terapije i lekove koje uzimate i umanji ili potpuno eliminiše njihov efekat“, dodao je Abdeh.

Picture: news.com.au
Instagram Luba Cohen

rts.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dragan
17.03.2022 15:12

Neka neka uzimaju, bice ih manje

Povezane vesti