Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD ĆE SE UPISATI NA JOŠ JEDNU LISTU U SVETU EKOLOGIJE Gradonačelnik Đurić otvorio konferenciju: Od izuzetnog značaja je saradnja sa strukom i univerzitetom

Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Poljoprivredni fakultet i JKP “Gradsko zelenilo” organizovali su konferenciju “Zelena infrastruktura- trendovi i izazovi današnjice”, okupivši eminentne ljude iz struke. Skup je zvanično otvorio gradonačelnik Milan Đurić, koji je podsetio prisutne da je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma na današnji dan prošle godine. 

-Kao Grad smo uradili mnogo. Kada smo počeli da pitamo struku i naš univerzitet da nas savetuju, to je bilo od izuzetne važnosti. Krenuli smo krajem prošle godine u veliku sadnju “Sadimo sada za budućnost Novog Sada”. Prošle godine smo ostali bez skoro 3.000 stabala tokom superćelijskih oluja i to ćemo povratiti. Radimo parkove- kod Spensa i univerzitetski- naveo je prvi čovek Grada.

Foto: nsuzivo.rs

Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta, naglasio je da je ova tema od izuzetnog značaja za fakultet i Grad Novi Sad i dodao da je pred nama ekološka revolucija.

-U njoj ćemo morati da vodimo računa o prirodi i održivom razvoju, da svako povećanje broja stanovnika u našem gradu prati uvećanje stabala i održiva arhitektura. Dovoljan je podatak da samo sedam posto zelenih krovova smanjuje temperaturu za dva posto.

Prisutnima se obratio i prof. dr Saša Orlović uz reči da se u budućnosti očekuje mnogo dobrih poteza.

-Imaćemo u jednom od parkova postavljenu senzorsku mrežu za monitoring, a Novi Sad će se upisati na listu od desetak gradova na svetu koji imaju tu mrežu- rekao je profesor.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti