Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI SAD DOBIJA BOTANIČKU BAŠTU Ovako će izgledati, a imaće japanski vrt i dva jezera (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kada se pre pola veka govorilo da Novi Sad treba da ima svoju botaničku baštu, bila je određena čak i njena lokacija, a to je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kod Lovotursa. Tada je i Matica srpska bila uključena u projekat zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom

Nakon pisanja našeg portala u martu o botaničkoj bašti, Grad je uvideo značaj ove investicije, pa se tako u maju 2021. godine našla i na sednici Skupštine grada.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Stari urbanistički projekat nije odgovarao potrebama prave urbanističke bašte, a ovaj projekat je sada po ugledu na Jevremovac, na ono što prava botanička bašta treba da sadrži. To je više naučno-istraživačka površina, nego park- rekla je za naš portal Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.

Ovaj projekat će ići pred Skupštinu i na javni uvid, gde će detaljnije biti prikazan. Na projektu je prikazano gde će se naći zone četinara, ruža, autohtonih vrsta, lekovito bilje, staklenik, letnja učionica, dva jezera, kao i japanski vrt.

Botanička bašta u Majamiju ima japanski vrt, atrakciju za sve posetioce; foto: Miami Beach Botanical Garden

-Japanski vrt je uvek u sklopu botaničkih bašta, gde se pokazuje japanska kultura bonsai drveća. Svetski koncepti podrazumevaju taj deo koji se izdvaja za biljke koje su specifične za Japan i to je uvek turistička atrakcija- dodala je članica Gradskog veća.

Površina botaničke bašte, koja je planirana još pre 50 godina, iznosiće 4 hektara, a očekuje se da će do kraja godine u potpunosti biti završen projekat i dokumentacija, pa se planiranje gradnje očekuje u 2023. godini. Izgradnja bi trajala dve do tri godine, u zavisnosti od komplikovanosti jezera i staklenika. Naša sagovornica je istakla da sama izgradnja nije problematična koliko će biti sadnja biljaka, potreba da se te biljke razviju i da to bude prava botanička bašta.

Projekat botaničke bašte u Novom Sadu treba da se nađe na javnom uvidu i pred Skupštinom; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sve radimo zajedno sa evropskim partnerima, između ostalog sa partnerima iz Turske, jer oni u isto vreme kada i mi rade botaničku baštu u jednom od svojih gradova. Praksa pokazuje da je najbolje da bašta bude hibridno preduzeće, odnosno delom da upravlja fakultet a delom lokalna samouprava. Jevremovac se razvija iz četiri izvora.

Projektant predlaže energetski efikasno rešenje, sa mnogo solarnih panela, toplotnih pumpi vazduh-vazduh, jer je bušenje zabranjeno pošto je reč o Petrovaradinskoj tvrđavi. U radnoj grupi se nalazi Prirodno-matematički fakultet, koja se bavi rasporedom biljaka, Poljoprivredni fakultet, i Fakultet tehničkih nauka, koji se bavi tehničkim rešenjima.

-To će biti i centar za obrazovanje studenata, gde će oni imati svoje učionice i amfiteatar, koji će biti dostupan i svim organizacijama koje budu želele da tu prave svoje događaje- navela je Radenović.

Ivona Karan

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aj da vidim
18.05.2022 21:01

Od “Japanskog parka” koji ubrzano propada na Novom Naselju, prema decjim igralistima koja se svakodnevno iscrtavaju i unistavaju pa do botanicke baste koja ce vrvtn biti skromna i neadekvatna.

Gost
Ivan
18.05.2022 22:50

Sjajna i prelepa vest,ali sam i mišljenja da Novi Sad svakako zaslužuje zoološki vrt!!

Gost
Gotmar
19.05.2022 08:44
Odgovori  Ivan

Zoološki vrt ne zaslužuje niko! Zato što životinje ne zaslužuju biti zatvorene u kaveze!

Gost
Gojko
19.05.2022 14:23

Za svaku pohvalu i nisam verovao da će ijedno parče gradskog placa ostati nenazidano od galensovih stiroporki zgrada.Pored ovolikih rupa na kolovozima kroz grad , pored najzagadjenijeg vazduha u evropi prema rezultatima relevantnih mernih stanica pored sve više gladnih i socijalno ugroženih, pored triput više umrlih nego rodjenih,pored mora mladih obrazovanih kadrova koji su zauvek napustili grad itd kad se sve sabere mislim da ima većih prioriteta od atletske hale,baletske škole i botaničke bašte.Pogledajte oko sebe drastično se menja struktura naroda.Sedite pola sata na klupi na bulevaru i sve će vam biti jasno..ps mislim da će najviše polaznika baletske škole… Učitaj još »

Povezane vesti

Претрага