Foto: Ustupljena fotografija iz privatne arhive

Profesoru dr Miloradu Velisavljevu, osnivaču Odeljenja za nedonoščad i Supspecijalističku polikliniku pri Institutu, otkrivena je bista u amfiteatru Dečije bolnice. Uprava klinike i Društvo lekara Vojvodine je odobrilo da bude postavljena u centralnom delu Dečije bolnice. Ostaće upamćen i kao prvi doktor medicinskih nauka u Vojvodini, a treći u Srbiji. 

Bista je napravljena u čast stogodišnjice od rođenja profesora Velisavljeva, a uradio je njegov prijatelj, lekar i vajar. Na otkrivanju biste bile su i njegove kćerke, ugledne novosadske doktorke, pedijatar i osnivač poliklinike “Velisavljev” Milka Velisavljev-Pomoriški i pedijatar neonatolog Gordana Velisavljev-Filipović.

– Govorio mi je da uvek budem maksimalno posvećena svom poslu, da se fokusiram uvek na konkretan slučaj pacijenta i da sve temeljno radim, da se obrazujem i nadograđujem svoje znanje. Jer u medicini ono što smo učili na fakultetu, nakon 10 godina više neće biti isto, već treba pratiti savremene trendove u medicini- rekla je jednom prilikom o svom ocu dr Velisavljev-Filipović za naš portal.

Foto: Ustupljena fotografija iz privatne arhive

Velisavljev je bio student prve posleratne generacije studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, a diplomirao 13. oktobra 1951. godine, kao prvi u svojoj generaciji koja je brojala 1.300 studenata.

Godine 1961, na GAK-u, profesor doktor Milorad Velisavljev uradio je prvu zamenu krvi kod novorođenčeta sa teškom žuticom. Ostao je upamćen kao prvi pedijatar koji je uradio eksgvinotransfuziju u Vojvodini.

Polja njegovog istraživačkog rada bila su genetika, neonatologija, nutricija i antropologija. Govorio je nemački, francuski, engleski i ruski. Godine 1972, povodom stogodišnjice Srpskog lekarskog društva, odlikovan je Ordenom zasluge za narod sa srebrnim vencem.

Preminuo je 2001. godine.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments