Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Doktorka Gordana Velisavljev-Filipović je pedijatar neonatolog i prati je glas da je lekar koji kad vidi pacijenta odmah zna šta mu je. Potiče iz porodice koja se bavi medicinom, a njen otac je bio je prvi doktor medicinskih nauka u Vojvodini, profesor doktor Milorad Velisavljev. 

Od rane mladosti bila je upućena u medicinu i učila je od svog oca. Zanimali su je slučajevi koje je njen otac imao u karijeri i sama je razmišljala kako bi mogla da im pomogne. Sada ona to radi sa svojim studentima na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, na petoj godini studija, pokazujući im sve interesantne slučajeve koji su komplikovaniji i tako se trudi da ih zainteresuje.

-Puno posmatram, puno sam dežurala uz dečiji krevetac, puno pacijenata sam pogledala i pregledala, puno majki saslušala i mislim da je to doprinelo da lakše ili brže pomislim na neku dijagnozu kod konkretnog deteta- rekla je za naš portal dr Velisavljev-Filipović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Medicinski fakultet završila je u roku, sa ocenom 9,63. Svog prvog pacijenta se seća sa svojih početaka i o tome govori kroz osmeh.

-To je bila jedna muška novorođena beba, koja je tada imala teško obolenje pluća. Sećam se i mesta na kojem je ležao na odeljenju, njegovog krevetića. Imala sam toliku želju da mu pomognem i da ga izlečim, da sam sate i dane provela kraj njega upijajući svaki pokret starijih kolega i proceduru, da vidim kako bih se ja sama snašla. Skoro smo se sreli slučajno i sada je to dobar advokat- govori dr Velisavljev-Filipović.

Pohađala je seminare u Gracu, Berlinu, Cirihu, ali nikada nije želela da napusti zemlju i bude doktorka u inostranstvu.

-U inostranstvu su bolji uslovi rada, ali sam se uvek rukovodila onim što je Crnjanski rekao da je jedino logično da živiš i radiš tamo gde si se rodio, da se nikad ne pitaš zašto si tu, dokle ćeš tu da budeš i kada ćeš da se vratiš, jer oni koji odu uvek razmišljaju kada će da se vrate- rekla je Velisavljev-Filipović.

Poliklinika “Velisavljev” osnovana je 1992. i ovog februara puni 29 godina. Zajedno sa svojom sestrom, doktorkom Milkom Velisavljev-Pomoriški, Gordana je takođe zadužena da roditeljima vraća osmehe na lica nakon što izađu iz ordinacije. Najbolje savete čula je od svog oca.

– Govorio mi je da uvek budem maksimalno posvećena svom poslu, da se fokusiram uvek na konkretan slučaj pacijenta i da sve temeljno radim, da se obrazujem i nadograđujem svoje znanje. Jer u medicini ono što smo učili na fakultetu, nakon 10 godina više neće biti isto, već treba pratiti savremene trendove u medicini- istakla je naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Stalno čitanje i usavršavanje je dovelo do toga da bude odličan doktor, ali navodi da je za taj poziv potrebno biti i dobar čovek, ne gledati na sat i žuriti, ne biti sujetan već prihvatati sugestije i kritike drugih kolega i imati empatiju za pacijente i roditelje. Posmatrajući decu i roditelje kroz 29 godina rada u poliklinici “Velisavljev”, došla je do zaključka da se sve promenilo.

-Roditelji su se promenili jer su manje zahtevni, ali se više informišu preko interneta i medija i u tom kontekstu manje slušaju lekara. U našim praktičnim slučajevima internet više odmaže nego što pomaže. Manje se sluša stručna reč nego ranije i tada su roditelji bili više disciplinovaniji. Starija deca su se promenila jer su naprednija, što se tiče znanja, pogotovo tehničkog. Ali, ne treba preterivati sa medijima i televizorom, jer dete ne razvije vokabular i komunikacija mu nije jača strana. Takođe, velika prezaposlenost roditelja dovela je do povećane agresije kod dece, jer se osećaju zapostavljeno. Dete treba gledati u oči i ne dozvoliti mu da bude samo- navodi doktorka Gordana.

Osim dece i roditelja, promenila se i poliklinika. U rad su uključeni mnogi specijalisti poput fizijatra, ortopeda, specijaliste ORL-a, psihologa, dermatologa, pulmologa, neurohirurga, a tu je i ultrazvuk treće generacije, kao i vakcinacija dece.

-Ultrazvučnu dijagnostiku svaki specijalista radi. Tu je ultrazvuk stomaka, jetre, slezine, bubrega, mekih tkiva, vrata , kukova, srca kod urođenih srčanih mana, testisa, dojke i štitne žlezde. Tu smo za svu decu od rođenja do 18 godine života, za svaki problem. Uvek smo dostupni svima, bilo da je vikend ili praznik, imaju poverenja u nas. Porodična atmosfera je ono što nas izdvaja- rekla je za naš portal dr Gordana Velisavljev-Filipović.

Ivona Karan

 

 

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mladem
14/02/2021 22:24

Divna profesorica Velisavljev, moj uzor.

Jole
15/02/2021 12:14

Fenomenalna doktorica, svaki put kada smo imali neki zdravstveni problem sa mališanom profesorica je iz prve znala o čemu se radi i koju terapiju primeniti. Genije, predobra i prelepa žena.

Dragica Mijatov kopilovic
06/06/2021 22:44

Gospodina Velisavljeva starijeg sam dobro poznavala…radili smo zajedno u Drustvu za borbu protiv raka …kakav divan covek koji pleni i ohrabruje…