Foto: Arhiva

Petrovaradinsku tvrđavu Novi Sad ponosno čuva i posle toliko vekova, svoj 330. rođendan proslavila je 18. oktobra 

Ranije utvrđeni grad nadomak reke Dunav, Petrovaradin se danas nalazi u užem gradskom području Srpske Atine. U ovom gradskom predgrađu živi nešto manje od 15.000 stanovnika. Ukupna površina gradskog naselja je 545 km².

U toku 18. veka se upravo na mestu današnjeg Petrovaradina nalazilo sedište Petrovaradinskog puka, austrijske vojne jedinice, u kojoj su služili uglavnom Srbi. Nedugo zatim postaje i sedište generalne komande za granicu između Srema i Slavonije.

Petrovaradinska tvrđava

Na ostacima tvrđave iz perioda srednjeg veka je krajem 17. veka počela gradnja današnjeg utvrđenja i trajala sve do 1780. godine, a za to je zaslužna Austrija.

Dostupni podaci pokazuju da je još pre 4.500 godina pre Hrista postojalo naselje na području današnje Petrovaradinske tvrđave. A pripadnici različitih plemena i kultura su živeli na tom području. Osim Rimljana, bili su tu i Huni, kao i drugi narodi.

Gradnja Petrovaradinske tvrđave kakvom je danas vidimo počela je u prvoj polovini 18. veka, po projektu Luiđija Ferdinanda Marsilja. Usled aktuelnih prilika, gradnja tvrđave se odužila, tako da tek između 1753. i 1766. godine biva izgrađen barutni magacin, nove kasarne i konjušnice.

Radovi su završeni 1790. godine, a Petrovaradinska tvrđava je okarakterisana kao najsavremenije naoružana od svih tvrđava na području čitave Austrougarske monarhije. Od 1948. godine se ovaj novosadski simbol nalazi pod zaštitom Republike Srbije.

Danas je tvrđava jedna od najznačajnijih novosadskih atrakcija. Sa nje se pruža fenomenalan pogled na ceo grad i definitivno je mesto u Novom Sadu koje bi trebalo posetiti.

Novosađani sigurno znaju šta je prva asocijacija na odlazak sa učiteljicom na izlet ili boravak u prirodi. Svima onima koji su odrastali i školovali se u ovom gradu, tvrđava je dobro poznata.

– O tome koliki je istorijski značaj i kulturno bogatstvo ovog utvrđenja ne moramo ni da govorimo, ali skorašnja istraživanja kažu da na ovom prostoru mogu da se pronađu tragovi neandertalaca, što najbolje pokazuje da ogromne šume koje su postojale na Petrovaradinskoj steni i prelepi Dunav sa ribom, sve to pružalo je ljudima šanse za lakši opstanak čak i u dalekoj istoriji. Nju su naseljavali Kelti, Rimljani i drugi narodi, međutim, taj period mira prekinuo je dolazak Turaka i osvajanje Petrovaradinske tvrđave u 16. veku. Ipak, posle Velikog Bečkog rata, austrijske vlasti započinju veliku rekonstrukciju tvrđave i ona ponovo dobija na svom strateškom značaju – kazao je za NS Uživo Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Crkve na području Petrovaradina

Od ukupno 9 crkava, koje se nalaze na ovom području, njih četiri su katoličke.

Osim pravoslavne crkve posvećene Svetoj Petki, tu se nalazi i crkva posvećena Svetom Varnavi i Svetom Iliji, kao i Svetom apostolu Tomi i ona, posvećena pokrovu presvete Bogorodice.

Foto: Marina Lopičić

Od katoličkih bogomolja, u Petrovaradinu se nalaze crkva Svetog Roka i kalvarija, crkva snežne Gospe na Tekijama i crkva uzvišenja Svetog križa, kao i samostan Svetog Jurja.

Bez obzira na to da li ćete odlučiti da prošetate petrovaradinskim ulicama ili da uživate u pogledu na grad, odnosno da posetite znamenitosti u tom delu Novog Sada, mora se priznati da je ovo jedna od idealnih kraćih destinacija za predah, barem kada su u pitanju stanovnici glavnog grada.

pink.rs/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments