Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležava se Svetski dan štednje, kako uštedeti?

Foto: Shutterstock

Svetski dan štednje 31. oktobar obeležava se danas u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara, koji je održan 1924. godine u Milanu.

Svetski dan štednje posvećen je jačanju svesti javnosti o važnosti štednje za svetsku ekonomiju, ali i za lične potrebe svakog pojedinca.

Svake godine Svetski dan štednje ima drugačiju temu, a države obeležavaju ovaj dan na različite načine, navode iz platforme za finansijsku edukaciju Ersteznali.

Obeležavanje Svetskog dana štednje učinilo je ideju štednje univerzalnijom, vremenom privlačeći sve više ljudi.

Kako bi se proširio i ojačao duh štednje, italijanski kompozitori su čak smislili Himnu štedljivosti.

Ljudi često misle da nisu u prilici da štede, iako bi to voleli, a razloga je mnogo: nemaju dovoljno velike prihode, imaju druge prioritete ili jednostavno nisu dovoljno istrajni u toj odluci.

Svetski ekonomisti procenjuju da je optimalno da svako na mesečnom nivou sačuva desetinu mesečne zarade.

Za štednju je važna disciplina, ali i da se ne odustaje ako analiza pokaže da će se uštedeti tek simbolična suma.

Evidencija mesečnih troškova je zato od velike pomoći u tome, jer se onda mogu lako uočiti stavke koje možda i nisu potrebne, a na koje mesečno odlazi značajna suma koja bi mogla da se ostavi sa strane.

Dodatna motivacija za štednju može se pronaći i uz postavljanje cilja štednje, roka do kada ga treba ostvariti i određivanje iznosa koji je mesečno potreban za to.

“Ako vam je teško da definišete cilj štednje, možete iskoristiti poznatu SMART metodu, odnosno svoj cilj postaviti tako da bude konkretan, merljiv, dostižan, relevantan i vremenski ograničen (Specific, Measurable, Ac hievable, Relevant, Time bound)”, savetuju stručnjaci.

Takođe, ističu da je pri odluci da se smanji prekomerno trošenje važno da se na štednju ne gleda kao na odricanje, jer je štednja zapravo ulaganje.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага