Svečani prijem povodom obeležavanja 95 godina postojanja Aero-kluba ”Novi Sad” održan je u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Tom prilikom zaslužnima za unapređivanje rada Aero-kluba uručena su priznanja i to, najstarijem članu Aero-kluba ”Novi Sad” Savi Ostojinu, komandantu Prve brigade kopnene vojske brigadnom generalu Željku Petroviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO majoru Dušku Žarkoviću, predsedniku Vazduhoplovnog saveza Srbije Labudu Bulatoviću, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

“Želim da čuvate tradiciju, ali i da unapređujete organizaciju i članstvo, i da nas, kada budete slavili vek postojanja Kluba, izvestite o novim uspesima, o novim sadržajima na aerodromu ‘Čenej’, novim letelicima, sekcijama ali i titulama sa domaćih i međunarodnih takmičenja”, naglasio je obrativši se prisutnima gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predsednika Aero-kluba ”Novi Sad” Dragoljuba Samardžića, 11. novembra 1923. godine, najviđeniji Novosađani na čelu sa Eugenom Dunđerskim su u Svečanoj sali Gradske kuće osnovali jedan od prvih aero-klubova tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Odmah nakon toga, Novi Sad postaje centar regionalnih aero dešavanja, dobija prvi vojni aerodrom Sajlovo, Otadžbinsku vrhovnu komandu, Pilotsku akademiju, kao i Fabriku aviona Ikarus.

Danas Aero-klub ”Novi Sad” deluje na aerodromu ”Čenej”, u njemu su iškolovane mnoge generacije vrsnih padobranaca, jedriličara i pilota, koji su ostvarili zapažene uspehe na vazduhoplovnim takmičenjima. U organizaciji Kluba održavaju se velika nadmetanja u padobranstvu, jedriličarstvu i motornom letenju, a priređuju se i atraktivni aero-mitinzi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments