Претрага
Претрага
Close this search box.

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA Crnobarac: Kulturu sećanja bitno je održati i unaprediti (FOTO)

Foto: Grad Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac prisustvovao je obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, a ceremoniju je organizovala Jevrejska opština Novi Sad. U okviru ceremonije obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu pročitana je molitva na hebrejskom jeziku za žrtve fašističkog terora, a hor JONS ”Hašira” izveo je ”Tužnu pesmu”.

– Danas se sećamo i glave spuštamo u počast svim žrtvama Drugog svetskog rata, Jevrejima, Srbima, Romima i svima onima koje je nacistička ruka povela putevima nasilja, užasa i stradanja. Na današnji dan, oslobođenjem koncentracionog logora Aušvic, jevrejskom narodu vraćena je silom oduzeta sloboda, vraćena je nada, vraćeno je pravo na život. Naša država i narod podneli su veliku žrtvu tokom Drugog svetskog rata, jer su bili na strani slobode i na strani pravde, jer su se suprotstavljali svakom obliku fašizma i antisemitizma. Zato poručujemo da zaborav i ćutanje nikada neće biti naše opredeljenje. Saosećamo sa Jevrejima, a kulturu sećanja bitno je održati i unaprediti, sećajući se ne samo stradalih, već i onih pripadnika jevrejskog naroda koji su doprineli da društvo u Srbiji bude bolje – istakao je zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.

Foto: Grad Novi Sad

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark se zahvalio zameniku gradonačelnika ističući da se okupljanjem i zajedništvom na današnji dan simbolično pokazuje spremnost da se suprotstavi svakom obliku nasilja i rasne diskriminacije.

– Holokaust je najstrašniji događaj u istoriji čovečanstva i želimo da se nikom, više nikada ne ponovi. Antisemitizam, međutim, nije nikada do kraja iskorenjen i danas se u našem društvu javljaju incidenti. Moramo se tome suprostaviti, jer kada se jednom spirala zla pokrene, jako ju je teško zaustaviti – naglasio je Mirko Štark.

Foto: Grad Novi Sad

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana, 1945. godine, jedinice Crvene armije oslobodile su najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau u Poljskoj.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti