Održana prva trka planinskih bicikala na Petrovaradinskoj tvrđavi

       
Foto: Jovan Čavić

Prva Međunarodna biciklistička trka “Petrovaradin Fortress MTB cup“ koju je organizovao Biciklistički klub “Novi Sad“ održana je juče 1. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

U deset kategorija takmičilo se 112 najboljih biciklista iz zemlje i regiona. U kategoriji “Liga žene” prvo mesto osvojila je naša reprezentitavka i članica Biciklističkog kluba “Novi Sad” Jovana Crnogorac, dok je kod muškaraca prvo mesto pripalo Andrašu Partiju iz Mađarske. U kategoriji “Kup Srbije” prvo mesto osvojio je Aleksandar Roman iz Biciklističkog kluba “Partizan”, a od žena i u ovoj kategoriji prvo mesto osvojila je Jovana Crnogorac.

Foto: Jovan Čavić

Trka je u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi 30  bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

“Dobili smo jako dobre ocene za sada od međunarodne komesarke, stoga se nadamo da sledeće godine dobijamo prvu kategoriju koja nosi 60 UCI bodova, a samim tim je i mnogo interesenatnija takmičarima iz celog sveta. Svakako da je 30 bodova interesantno nama u Srbiji, ali i zemljama u regionu odakle dolaze neki od takmičara, kao što su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, odakle svi jure normu za Tokio i zato su došli u Novi Sad danas“, rekao je direktor trke Nemanja Vajs.

Održavanje prve Međunarodne MTB trke podržala je i Gradska uprava Novog Sada.

“Ovo je nešto novo za Novi Sad, a ima potencijal da postane vrlo autentično za Novi Sad, posebno jer imamo jedan neverovatan resurs kao što je Petrovaradinska tvrđava. Grad Novi Sad podržava trku u želji da razvija svaku granu sporta. Nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika i da ćemo ovo takmičenje podići i na viši nivo“, rekao je član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Nakon ove trke, u planu je i održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu na Petrovardinskoj tvrđavi za šta je podršku, uz Gradsku upravu Novog Sada, dala i Vlada pokrajine Vojvodine.

Događaj na Petrovaradinskoj tvrđavi upotpunila je i trka guralica (biciklovi bez pedala za decu do 5 godina) na kojoj je učestovalo tridesetak najmlađih biciklista.

Foto: Jovan Čavić

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: