Danas je u Novom Sadu otvoren novoizgrađeni Naučno-tehnološki park, namenjen Fakultetu tehničkih nauka, zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade uz podršku Grada Novog Sada i FTN-a, vredan 26 miliona evra.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kazala je ovom prilikom da Srbija do 2014. nije imala ni jedan jedini naučno-tehnološki park, a da će do kraja mandata ove Vlade imati četiri takva parka i celu mrežu startap centara.

“Ovo je poseban dan, ostvarenje jednog sna koji smo svi zajedno sanjali. Stavili smo pred sebe transformaciju celog društva i danas imamo i suštinski konkretno bolјu budućnost za generacije koje dolaze. Danas imamo pobedničku Srbiju. Imamo infrastrukturu za drugačiju budućnost, i sledećoj Vladi ostavićemo sve preduslove za to”, izjavila je Brnabićeva.

Reč je o pametnoj i zelenoj zgradi, koja će imati višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nauke i privrede, u oblasti informacionih tehnologija i startap projekata.

“Zahvalјujući ispunjenom obećanju na polaganju kamena temelјca u oktobru 2016. godine, danas imamo novoizgrađeni objekat ukupne površine 30.000 kvadratnih metara, u kojem će već od danas, na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Sredinom godine deo Naučno-tehnološkog parka biće iznajmlјen startap i IT kompanijama.

“Ponosan sam jer je Pokrajinska vlada jedan od klјučnih nosilaca izgradnje ovog objekta. Ovo je veliki dan za AP Vojvodinu i Srbiju, jer smo danas postavili još jedan temelјni stub razvoja obrazovnog i naučnog rada u oblasti informacionih tehnologija. Ovo je veliki dan i za još brži rast Univerziteta u Novom Sadu, kao jednog od najprosperitetnijih univerziteta u ovom delu Evrope, koji ima ogroman razvojni značaj za celo naše društvo”, istakao je predsednik Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, ovo je samo jedna od zajedničkih investicija koje su realizovane zahvalјujući principu okuplјanja oko projekata, koji je postavlјen kao prioritet u radu Pokrajinske vlade.

“Vodeći se tim principom, danas u AP Vojvodini imamo realizovane važne investicije – izgradili smo i novu zgradu RTV-a, i Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu, i Žeželјev most, kao i druge projekte širom AP Vojvodine”, istakao je predsednik Mirović.

Otvaranju Naučno-tehnološkog parka prisustvovali su i ministar bez portfelјa zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, članovi Pokrajinske vlade i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments