Претрага
Претрага
Close this search box.

Ova namirnica je mnogo zdravija i jeftinija, kilogram menja i do četiri litre ulja

Foto: agrosavjet.com

Osim što kilogram masti zamenjuje četiri litra ulja, za kupovinu ove namirnice će vam biti potrebno čak četiri puta manje novca nego za ulje. Zato su građani počeli da se okreću ovoj namirnici.

Imajući u vidu trenutne cene, gde kilogram svinjske masti košta 200 dinara kad se kupuje direktno od proizvođača, ili oko 250 dinara u prodavnicama, a litar ulja oko 190 dinara, jasno je da je ušteda u kućnom budžetu vištestruka.

– Od kako je cena ulja otišla u nebesa, potražnja za svinjskom masti je drastično skočila. Prodaju se zalihe i od prethodne godine – kaže Slobodan Vasilijević iz Čačka koji i sam uzgaja svinje.

Foto: PIXABAY

Ono što još dodatnih poena u doba ove skupoće stavlja na stranu svinjske masti jeste da činjenica da istu količinu možete tokom spremanja hrana koristiti nekoliko puta, dok ulje nakon jedne upotrebe možete samo da bacite.

Svinjska mast bila je gotovo osnovna namirnica u kuhinjama naših baka, a onda su je proglasili nezdravom, glavnim izazivačem holesterola, srčanih problema i problema sa kilogramima.

Istraživanja u Engleskoj su pokazala da je svinjska mast vrlo bogata holesterolom, ali konzumiranjem svinjske masti, reguliše se samoproizvodnja holesterola u telu. Inače, previše nizak nivo holesterola u krvi povezan je sa većim brojem smrtnosti, depresijom, suicidnim i agresivnim ponašanjem i Alchajmerom. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opasnost po isto.

Posle ribljeg ulja, svinjska mast je najveći izvor vitamna D. Ali važno je da kupujemo mast od domaćih svinja, koje imaju pristup svetlosti za sintezu vitamina D. Kupujte mast od mesara koji mogu da vam kažu kako su svinje uzgajane.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага