Foto: klix.ba
Neke navike koje imamo i koje svakodnevno radimo i ne razmišljajući o tome, zapravo uopšte nisu dobre za nas. Proverite da li i vi imate neke od ovih i potrudite se da, barem one koje možete, izbacite iz svog života.

Buđenje uz alarm

Mnogi ovu naviku ne mogu da izbace jer moraju da naviju alarm kako bi se probudili na vreme za fakultet, školu, posao… Međutim, ono što ljudi ne znaju je da ova jutarnja buka koju prave naši telefoni ili satovi povećava nivo krvnog pritiska i stresa, zato što naglo raste adrenalin.

Foto: Pexels

Naučnici zato savetuju da pokušate da ustalite navike u spavanju, tako što ćete ustajati svaki dan u isto vreme, a posle nekog vremena vam alarm neće ni biti potreban. Ako ipak morate da navijate alarm, njihov savet je da izaberete neku umirujuću melodiju, umesto onih jakih od kojih ne znate gde se nalazite kada se probudite.

Previše čista kuća

Lepo je da vam dom uvek bude uredan i čist, ali ako preterujete u čišćenju, to može loše da utiče na vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da deca koja su odrasla u okruženju gde su bila izložena bakterijama, polenu i životinjskoj peruti, imaju jači imuni sistem.

S druge strane, oni koji su odgajani u ekstremno čistom okruženju bili su skloniji problemima poput astme, alergijama…

Sečenje zanoktica

Kada odete na manikir ili sami sređujete svoje nokte, uglavnom se seku zanoktice kako bi nokatna ploča delovala urednije i lepše. Međutim, na taj način uklanjate jedan od prirodnih mehanizama zaštite tela.

Zanoktice štite nokte od bakterija, a uklanjanjem se povećavaju šanse za infekciju, oštećenja i suvu kožu oko nokta.

Prebrzo jedenje

Užurban način života usled velikog broja svakodnevnog obaveza, doveo je do toga a sve radimo na brzinu, pa čak i jedemo. Ova navika je veoma loša po zdravlje, a dovodi i do gojenja.

Jedna studija je pokazala da se 60 odsto dece koja brzo jedu prejedaju za obroke. Istovremeno, drugo istraživanje je pokazalo da oni koji brzo jedu imaju veći rizik od gojaznosti, posebno u predelu stomaka, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera i loših masti.

Čupanje dlačica iz nosa

Iako danas gotovo svi čupaju dlačice iz nosa kako bi izgledali urednije, ove dlačice zapravo imaju svoju ulogu – sprečavaju prašinu, alergene, insekte i slične stvari da kroz nos dospeju do pluća.

Nos pripada “važnom trouglu” na licu, tj. delovima tela koji su brojnim krvnim sudovima povezani sa lobanjom. Ova zona je veoma osetljiva, a infekcije mogu lako da se prošire i dovedu do ozbiljnijih problema.

Ako ipak želite da se rešite dlačica iz nosa, stručnjaci savetuju da ih barem ne čupate, već ih prosto skratite trimerom ili makazicama.

Imate li i vi neku od ovih loših navika?

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments