Претрага
Close this search box.

Iskusni pekari dodaju ovaj sastojak da ne bi upile mnogo ulja: Evo kako da vam krofne budu premekane i sočne, a da ne budu masne

Foto: ADDitude

Krofne su omiljeni poslastica koja nas podseća na detinjstvo, ali često upijaju puno ulja dok se prže.

Postoji trik za smanjenje ovog problema: dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u testo sprečiće upijanje ulja, ali treba voditi računa da je ulje dovoljno zagrejano.

Još jedan trik je dodavanje kašike alkoholnog napitka (poput votke ili konjaka) u testo, piše Stvar ukusa. Ovaj sastojak pomaže da testo ostane mekano, vazdušasto i da ne upije previše ulja.

Ujedno, ostavljamo vam i najbolji recept za domaće krofne:

Sastojci:

  • 1 kg brašna (tip 400 meko)
  • 600 ml mleka
  • 1 pakovanje kvasca (50 g)
  • 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
  • 4 ravne kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera za kvasac
  • 2 žumanca

Priprema:

U mlako mleko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast (ili ulje), šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti testo srednje mekoće (važno da se ne lepi za ruke i radnu površinu). Tako umešeno testo ostaviti da odmori 20-30 minuta.

Posle 30-ak minuta testo ponovo malo premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm).

Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore.

Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore.

Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.

najzena.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti