OVO SU NAŠI HEROJI: Novosadski vatrogasci spasili porodicu iz stana u plamenu

       

Novosadski vatrogasci spasli su petočlanu porodicu Božić iz požara koji je 4. septembra izbio u stanu u Ulici vojvode Šupljikca: tri dečaka i žena izvučeni su iz plamena, a muškarca su uspešno reanimirali na licu mesta.

„Blic“je razgovarao sa herojima iz vatrogasne jedinice. Kako kažu, muškarca koji se nagutao dima i u jednom trenutku izgubio puls reanimirali su i on se uspešno oporavlja, a majku sa trogodišnjim blizancima i sedmogodišnjim dečakom su bez ikakvih ozleda spasli iz sobe u koju ih je vatra zarobila.

Prema rečima vatrogasca Atile Varadija koji je učestvovao u akciji spasavanja, porodicu Božić su minuti delili od smrti. – “Sreća u nesreći bila je ta što je požar izbio na adresi koja se nalazi u blizini naše brigade, pa smo na licu mesta bili za svega par minuta. Da je bilo malo dalje, plašim se da bismo zatekli strašan prizor” – priseća se Varadi. Dodaje i da je prisebnost i hrabrost svih njegovih kolega doprinela tome da se spreči velika tragedija.

“Majka s troje dece bila je u sobi kad su došli spasioci i izveli ih – Kada smo stigli do zgrade, zatekli smo čitav ulaz u gustom dimu. Odmah smo krenuli u pretraživanje terena. Deo ekipe uputio se ka krovu zgrade kako bi oslobodili prostor za razdimljavanje, deo je krenuo u potragu za vatrom, a deo ekipe u proveru stanova kako bi utvrdili da li ima povređenih i da li je nekome hitno potrebna pomoć” – priča nam Varadi.

U jednom trenutku kroz dim video je čoveka kako ga rukama doziva iz suterena. –

“Tada smo shvatili da gori stan u suterenu i odmah krenuli dole. Čovek je bio u polusvesnom stanju i jedva je kroz kašalj govorio. Kolega Jovan Ćosić i ja smo ga izneli napolje, a on je izgubio svest. Zatim smo primetili da više nema ni pulsa. Odmah smo krenuli sa veštačkim disanjem i reanimacijom i uspeli da ga povratimo” – priseća se Varadi uz napomenu da ih je čovek tada upitao gde su mu žena i deca. Odmah su se vratili u stan gde je već bio deo ekipe i gasio požar koji je izbio u kuhinji.

Varadijev kolega Jovan Ćosić objašnjava nam da se na šporetu zapalila šerpa u kojoj je bilo masti, a da je vatra ubrzo zahvatila aspirator, a zatim i viseće kuhinjske elemente. – “U svom tom dimu tražili smo majku s troje dece i shvatili da je u susednoj sobi do koje se jedva moglo prići. Videli smo da su dobro, ali su bili preplašeni. Uzeli smo mališane i ženu i onako bosonoge ih uz pomoć specijalne zaštitne opreme sproveli kroz gusti dim na sigurno“– priseća se Ćosić.

Izvor: Blic.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
L0RY
09/09/2018 20:20

Svaka čast 🙂