Kajsije osim što su bogate vitaminima A, C i B u sebi sadrže obilje vlakana kao i minerala. Redovna konzumacija kajsije jača imuni sistem, štiti jetru ali i poboljšava zdravlje srca.
Sa dolaskom leta došlo nam je i omiljeno sezonsko voće. Na pijacama se već uveliko mogu pronaći domaće kajsije iz različitih delova Vojvodine, ali i različite cene koje variraju od tezge do tezge.
Zahvaljujući antioksidantima i vitaminu C koje ovo voće sadrži, štite nam kožu i srce. Beta karoten nas štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima, a vitamini i antioksidanti nas štite od UV zraka. Potpomažu i kod mršavljenja, jer nas brzo zasite a imaju i malo kalorija.
U sebi sadrži i kalcijum i gvožđe koje nam jača kosti. Preporuka je da mala deca popiju decilitar i po soka od kajsije, zbog vitamina A koji pospešuje vid ali i drugih pogodnosti. Koštice od kajsija se koriste kao prevencija za sprečavanje mnogih bolesti, ali i kao hranljivi dodatak bogat vitaminom B17.
Recept za sok možete pronaći na ovom linku.
nsuzivo.rs