Poznavanje bontona zemalja u koje putujemo je uvek plus, jer ćete sebe poštedeti neprijatnosti. Ovog puta vam predstavljamo mini bonton u Španiji.
“Spusti laktove sa stola” mnogi pamte kao rečenicu koje su se naslušali u detinjstvu za porodičnom trpezom, ali u nekim zemljama jedino gore od toga je – držati ruke ispod stola. Španija je jedna od takvih, pa ako se nađete u Madridu, Barseloni, Sevilji ili nekim drugim delovima te predivne zemlje, znate što vam je činiti: držite ruke tako da vam se dlanovi vide.
Kako je nastalo pravilo niko ne zna sa sigurnošću, ali verovatno ima veze sa prastarim danima kada su otvoreni dlanovi značili da osoba dolazi u miru, bez oružja u ruci. Ako želite da pokažete poštovanje Špancima, ruke neka budu vidljive, najbolje sa komadom hleba.
Hleb na stolu
Dok je kod na našem podneblju hleb neretko drži u tanjiru, Španci nemaju takvu naviku. Hleb je kao i kod nas, nezabilizan dio ishrane, pogotovo kad ga treba umočiti u sos.
Ako nije u ruci, hleb je na stolu, neretko kraj noža i viljuške.
Pivo nakon 17.00 časova
Španci večeraju kasnije od većine Evropljana i moglo bi se reći da im popodnevne i večernje aktivnosti počinju kasnije nego nama. Iako to ne mora da bude slučaj kod svih, ali ponudite im vino ili pivo pre 17.00 časova možete izazvati iznenađenu reakciju. Pre pet sati poslepodne uglavnom se piju sokovi i kafa, a od 20.00 do 21.00 časova je pravo vreme za alkohol.
Opušteno u razgovoru
Španci za ručkom pričaju opušteno, često nadugo i naširoko pletu svoju priču i ne vole da ih prekidaju i ispituje stvari poput: “I kako je to završilo?” ili “Koja je bila poenta?”. Nije pristojno ni suflirati da skrate, a savetuje se i jednako lepršav, umesto intenzivan pristup kad je reč o ličnim pitanjima. Ako poželite da ih pitate čime se bave, umesto direktnog: “Šta radiš?”, bolja je varijanta da ih navedete postepeno pitanjima da sami ispričaju onako i ono što žele. Osim toga, temperamenti i glasni Španci će ponekad zvučati kao da se svađaju, ali neretko se radi samo o stilu razgovora.
Račun dolazi na kraju
Praksa plaćanja računa na kraju jela ili pića u baru ili restoranu na odlasku uobičajena je u Španiji. Možda ćete je poželjeti da prekršite i “odradite plažanje” kada hrana stigne na sto kako ne biste morali posle da jurite konobara, jer ste u žurbi, ali ako želite da se ponašate kao Španac, ostavite taj deo za kraj.
Poverenje između gosta i konobara nepisano je pravilo. Takođe, Španci ne naručuju sve tapase odjednom nego piće za pićem (koje ne mora biti alkoholno) lagano jedu, uživaju u njemu i naručuju još u ritmu u koji im odgovara.
portalanalitika.rs/punkufer.rs