Kajsije su mnogima omiljeno voće. Trenutno sezonsko voće možete pronaći u marketima ili na pijacama. Sada je pravi trenutak da kajsije iskoristite za slatkiš naših baka – neodoljivi pekmez
Sastojci:
tri kilograma kajsija
kilogram šećera
Priprema:
Kajsije oprati i očistiti od koštica. Iseći ih na komade. U dublju šerpu poređati red kajsija, pa red šećera. Proces ponavljati dok ne utrošite materijal. Ostaviti u frižider da odstoji preko noći. Sutradan izvaditi iz frižidera i promešati. Staviti na jaču vatru, dok ne provri. Kada je smesa provrila, smanjiti vatru i uz povremeno mešanje kuvati sat vremena. Za to vreme, dok se pekmez kuva možete pripremiti tegle. Potrebno je oprati tegle i staviti ih u jednu tepsiju pa u rernu na sto stepeni da se sterilišu. Taj proces traje do 10 minuta. Zagrevati zajedno hladne tegle i hladnu rernu da ne bi došlo do pucanja tegli. Kada se pekmez skuvao, tegle napuniti smesom i vratiti u rernu na sto stepeni dok se ne uhvati korica. Ostaviti pekmez da se ohladi, nakon toga staviti celofan i čiste poklopce. Držati pekmez na tamnom i suvom mestu.
Ukoliko ste pekmez manje kuvali od predviđenog biće svetliji. Ako ste smesu duže kuvali, biće tamnije boje.
U novosadskim prodavnicama staklene ambalaže – tegle za pekmez koštaju od 35 dinara pa naviše. Za poklopac je potrebno izdvojiti od 10 dinara pa naviše.
Kilogram kajsije košta od 180 dinara do 300 dinara, u zavisnosti gde kupujete. Ako kupujete na pijaci cena za veću količinu može da se koriguje.
nsuzivo.rs