Tikvice često jedemo pohovane ili grilovane i to uglavnom za ručak. Međutim, zašto se to ne bi promenilo, pa da ih spremamo za doručak ili večeru?
One su zdravo povrće i savetuje se da se jedu često. Da li ste ih probali kao pomfrit? Uvaljane u prezle dobijaju hrskavost, a unutra su i dalje sočne.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 180 g kukuruznog brašna
- 200 ml mleka
- 250 g prezli
- 100 g parmezana
- 1 kašika mešavine začina
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- malo belog luka u prahu
- so
- biber
Priprema:
Zagrejte dobro rernu i pleh u kojem ćete ih peći obložite papirom za pečenje.
Svaku tikvicu oljuštite i prepolovite po dužini pa po širini. Od svakog isecite štapiće, nalik na pomfrit. Ostavite ih da se ocede koliko mogu.
U činiji pomešajte brašno i mleko. Smesa treba da bude malo ređa nego za palačinke. Pa po potrebi ako je gusto, dodajte još mleka.
U drugoj činiji pomešajte parmezan, suvi začin, prezle, beli luk u prahu, slatku papriku, so i biber. Svaki štapić tikvice umočite prvo u mleko i brašno, pa u činiju sa suvim sastojcima. Kada ih poređate u pleh, poprskajte ih sa malo ulja.
Pecite oko 15 minuta, dok ne vidite da su dobili lepo crvenkasto zlatkastu boju i procenite da su hrskave. Ukoliko uspete, ne bi bilo loše da probate da ih okrenete u plehu kako bi se ravnomerno ispekli.
Prijatno!
telegraf