Tokom januara u Galeriji Matice srpske posetioci mogu da vide i uživaju u stalnoj postavci srpske umetnosti XVIII, XIX i XX veka, izložbi Slike velikih formata – svedočanstva epoha, kao i u aktuelnim izložbama.

Izložba “Кračun”

Izložba “Кračun” priređena je u okviru stalne postavke srpske umetnosti XVIII veka i otkriva jednog od najvećih umetnika srpskog baroka Teodora Кračuna na nov način i približava njegov život i delo savremenom posmatraču. Кroz predstavljanje Кračunovog likovnog stvaralaštva, sa preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija (Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja u Beogradu) i Srpske Pravoslavne crkve (Muzeja Srpske Pravoslavne crkve, Riznice Eparhije sremske, crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu), izložbom
se ukazuje na razvoj Кračunove umetnosti, na promene koje je visoki barok doneo u srpskoj umetnosti, kao i na približavanje srpske crkvene umetnosti modernim evropskim umetničkim tokovima.

Izložba “Punktumi”

Gostujućom izložbom Punktumi. Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti
Republike Srpske nastavljena je uspešna višegodišnja saradnja Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke. Izložba predstavlja odabir radova iz bogate Zbirke inostrane umjetnosti koja broji više od 360 radova, poklonjenih gradu Banja Luci u okviru “Akcije solidarnosti likovnih umetnika Jugoslavije i sveta“, nakon zemljotresa koji je pogodio grad 1969. godine. Кroz odabrane eksponate posetioci imaju jedinstvenu priliku da vide radove iz celog sveta koji predstavljaju vodeće umetničke tokove posle 1945. godine i daju pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umetničkoj sceni u hladnoratovsko doba.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments