Predavanje o ambasadi Francuske i Lejli de Dampjer

       

U znaku Frankofonije i obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, biće upriličeno predavanje Gordane Krstić Faj, istoričarke umetnosti pod nazivom “Francuska ambasada u Beogradu i književnica Lejla de Dampjer” koje će se održati danas, 30. marta, u 19 časova.

Predavanje je posvećeno zdanju Francuske Ambasade u Beogradu ali i Lejli De Dampjer, francuskoj književnici. Lejla je sa suprugom Roberom De Dampjerom, tadašnjim ambasadorom, bila prva stanovnica novopodignutog zdanja. Životom i stvaralaštvom u Beogradu (1935–1937) je, povezujući Srbiju odnosno Jugoslaviju i Francusku, ostavila jedinstven trag. Tu je 1936. i 1937. godine objavila dve zbirke poezije, bibliofilska izdanja. Prva zbirka pod nazivom Belgrade izdata je u vidu mape sa litografijom Mila Milunovića dok je drugu zbirku, knjigu Reflets et mirages, opremio Dušan Janković.

Program Meseca Frankofonije 2019. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i
prethodnih godina, organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francuskosrpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje Spomen-zbirke sa Ambasadom
Francuske u Srbiji, Francuskim institutom, kao i sa frankofonim udruženjima.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: