Foto: facebook.com

Predavanje Ivana Viđena, istoričara umetnosti, “Mediteranski dubrovački krug oko mecene Koste Strajnića (1887–1977)” održaće se u četvrtak, 23. avgusta, od 19 i 30 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Nakon života po evropskim prestonicama doselivši se 1928. godine u Dubrovnik, likovni kritičar i istoričar umetnosti Kosta Strajnić (1887–1977) zadao je sebi misiju da u pomalo uspavani grad s velikom prošlošću unese moderna umetnička shvatanja. Strajnić je svojim zapaženim javnim nastupima i harizmom inicirao osnivanje savremenih institucija poput Umjetničke galerije Dubrovnik, čiji je bio prvi direktor, a posebnu je pažnju posvećivao otkrivanju i podsticanju mladih likovnih talenata. Tako je u krugu oko njega stasao ili se susretao čitav niz umetnika kao što su Rajčević, Job, Dulčić, Masle, Pulitika, B. Rašica, Trostman koji sačinjavanju ono što se danas naziva dubrovački kolorizam ili dubrovački koloristički slikarski krug. Intelektualni salon okupljen oko Strajnića i njegove supruge Jovanke nije bio samo mesto druženja i učenja, nego i mesto kreiranja lokalne i ne samo lokalne kulturne scene. Njegova ideja da od Dubrovnika i njegove okoline stvori “ugoslovensku Provansu“ u koju će umetnici dolaziti, stvarati i inspirisati se, rezultirala je brojnim umetničkim delima koja se danas nalaze u mnogim evropskim zbirkama, pa tako i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Šta je on značio slikarima i šta su oni značili njemu, pokušaće da odgovori predavanje Ivana Viđena, istoričara umetnosti iz Dubrovnika koji se bavio proučavanjem Strajnićevog lika i dela. Program se realizuje uz podršku veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments