Dokumentarni film “Između granica” koji prati dešavanja u izbegličkom kampu u Preševu tokom izbegličke krize 2015/16 godine iz ugla prevoditeljke Bušre Žaber biće prikazan u četvrtak, 20. decembra, od 20 časova u Prostoru, Beogradska 11, Petrovaradin.

U trenutku eskalacije izbegličke krize, prevoditeljka Bušra Žaber je u Beogradu pohađala doktorske studije na Fakultetu političkih nauka. Zbog jake želje da pomogne, počela je da radi kao prevodilac arapskog jezika za humanitarnu organizaciju ADRA Srbija. Film “Između granica” prati Bušru i njene kolege humanitarce u iscrpljujućem radu sa izbeglicama u kampu u Preševu, na srpsko-makedonskoj granici.

Autori dokumentarnog filma “Između granica” su režiserka Jelena Gavrilović i novinar Mirko Rudić.

Jelena Gavrilović osnovne i master studije filmske i televizijske režije završila je na Fakultetu Dramskih Umetnosti (FDU), u Beogradu. Njeni studentski filmovi “Momci, gde ste” i “Sve je više stvari koje dolaze” su prikazivani i nagrađivani na festivalima širom sveta (FIPA, Sarajevo film festival, Vintertur, Vizbaden, Minhen, Leuven i mnogi drugi). Jelena je alumni Berlinale talentsa, a 2013. režirala je “#Samokažem”, prvu veb seriju na Balkanu. Serija je osvojila prestižnu nagradu Satelit u Holivudu, kao i mnoge druge širom sveta.

Mirko Rudić (1987.) je dugogodišnji i nagrađivani novinar nedeljnika “Vreme“ iz Beograda. Njegovi tekstovi objavljivani su u mnogim balkanskim i evropskim novinama. Kroz svoj novinarski rad specijalizovao se za izbeglička pitanja, tranzicionu pravdu i politike Balkana. Autor je i koautor brojnih TV reportaža i emisija. Reditelj je kratkog dokumentarnog filma “Put ka gore“ koji obrađuje temu migracija sa Bliskog istoka. U dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu “Heroj 1914“ glumio je glavnu ulogu.

Program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad (OPENS 2019).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments