Претрага
Претрага
Close this search box.

PROLEĆE DONOSI OPASNOST OD KRPELJA! Doktorka Berar za NS Uživo: Krpelji jednako opasni za ljude i životinje, zaštita kože u ovo doba godine preko potrebna

Foto: Vaše zdravlje
Sa toplim vremenom pojavljuju se prvi slučajevi ujeda krpelja. Vegetacija po parkovima buja, tako da je na proleće najprisutnija pojava pacijenata koji se javljaju radi uklanjanja krpelja, ističe za NS Uživo kućni lekar dr Slavica Berar.

Krpelji su insekti koji borave na vrhovima vlasi trava i prolaskom čoveka ili životinje, najčešće psa, mogu se zakačiti kukicama na svojim nogama za telo domaćina. Zbog svoje visine i izloženosti, češće ih imaju životinje, ali su jednako opasni i za ljude.

– Krpelji su prenosioci raznih spiroheta, one su vrsta bakterija, i izazivaju bolesti kako kod čoveka tako i kod životinja. Najpoznatija bakterija koju prenose je Borrelia burgdorferi, izazivač Lajmske bolesti – navodi doktorka.

Kako se zaštititi?

Doktorka Berar ističe da je najdelotvornija zaštita čoveka od krpelja fizička zaštita kože garderobom, odnosno sprečavanje krpelja da dođe u kontakt sa kožom.

-Krpelji žive svuda oko nas, na livadama, pored reka, u parkovima i šumama, kao i na površinama zaraslim u visoku travu i šiblje. Najpametnije je izbegavanje nepokošenih i zapuštenih zelenih površina – navodi ona i dodaje:

-Ako se krpelj već zakačio za kožu, trebalo bi ga izvaditi što pre, u toku prvih 24 sata od izlaganja, kako bi se smanjila verovatnoća zaražavanja. Najsigurnije je uklanjanje krpelja obaviti u zdravstvenoj ustanovi, isključivo čistom pincetom koja je dezinfikovana. Pogrešno je stavljati hemijska sredstva, alkohol, benzin, aceton… Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja. Na taj način se prenose uzročnici Lajmske bolesti. Nakon otklanjanja krpelja, ukoliko je on otklonjen u celosti, moguće je u Pasterovom zavodu testirati da li je krpelj prenosilac Borrelie burgdorferi. Ukoliko je uklanjanje rađeno u kućnim uslovima, svakako se treba javiti lekaru, radi provere da li je krpelj uklonjen u celosti – upozorava doktorka.

Takođe, mesto ujeda krpelja se redovno prati u naredna 3 meseca a važno je odmah prepoznati prve znake infekcije. To su na prvom mestu crvenilo u vidu mete, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećani limfni čvorovi.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага