Претрага
Close this search box.

Recept dana: Juneći gulaš, miris i ukus koji će vam ugrejati dušu i vratiti vas u detinjstvo

Foto: Pexels

Juneći gulaš je jedno od onih jela koje je savršen izbor za hladnije dane, ali i kad god želite da uživate u bogatom i punom okusu domaće hrane.

Meso koje se raspada posle sporog i strpljivog kuvanja, hranljivo povrće koje se upilo začine i miris koji se širi iz kuhinje – sve to čini ovaj gulaš pravim rajem za čula.

Iako postoji mnogo varijacija ovog jela, klasičan recept sa junećim mesom, šargarepama, krompirom i gomilom začina nikada ne izlazi iz mode.

Ovaj recept je jednostavan, ali pun ukusa i savršen za svaki dan ili specijalne prilike. U samo nekoliko koraka, uživaćete u pripremi, a još više u finalnom ukusu koji će sigurno zadovoljiti sve ljubitelje domaće kuhinje.

Vreme pripreme:

  • Oko 2 sata

Sastojci:

  • 1 kg juneće mesa (od buta ili plećke), isečeno na kocke
  • 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kocke
  • 1 crvena paprika, isečena na trake
  • 2 paradajza, oljuštena i iseckana (ili 200 g paradajz pelata)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (opciono, za pikantniji ukus)
  • 1 lovorov list
  • 1 veza peršuna, sitno iseckana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • So i biber, po ukusu
  • 2-3 kašike brašna
  • 3-4 kašike ulja ili masti za prženje
  • 1,5 l vode (ili bujona, po želji)
Recept dana: Juneći gulaš, miris i ukus koji će vam ugrejati dušu i vratiti vas u detinjstvo
Pexels 

Priprema:

1. U velikoj šerpi ili loncu zagrejte ulje ili mast. Kada se dobro zagreje, dodajte juneće meso i pržite ga sa svih strana dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju. Ovo je važan korak, jer će meso tako dobiti bogatiji ukus.

2. Kada je meso isprženo, dodajte sitno iseckan crni luk i pržite ga nekoliko minuta dok ne omekša i postane staklast. Zatim dodajte sitno iseckani beli luk i pržite još minut-dva.

3. Dodajte šargarepu, crvenu papriku i paradajz. Posolite, pobiberite i dodajte alevu i ljutu papriku, majčinu dušicu i lovorov list. Promešajte sve zajedno i kuvajte još 5-10 minuta dok povrće ne omekša.

4. U posebnoj čaši pomešajte 2-3 kašičice brašna sa malo vode. Dodajte ovu smesu u gulaš i dobro promešajte. Zatim nalijte vodu (ili bujon) tako da prekrije sve sastojke. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo više vode.

5. Na kraju dodajte iseckani krompir i kuvajte još 20-30 minuta, dok krompir ne omekša. Probajte gulaš i ako je potrebno, dodatno posolite ili pobiberite. Dodajte seckani peršun pre nego što ga poslužite.

6. Služite gulaš uz domaći hleb i pire krompir, a možete ga i poslužiti sa kiselim mlekom ili pavlakom, zavisno od vaših preferencija.

Bon appetit!

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti