Juneći gulaš je jedno od onih jela koje je savršen izbor za hladnije dane, ali i kad god želite da uživate u bogatom i punom okusu domaće hrane.
Meso koje se raspada posle sporog i strpljivog kuvanja, hranljivo povrće koje se upilo začine i miris koji se širi iz kuhinje – sve to čini ovaj gulaš pravim rajem za čula.
Iako postoji mnogo varijacija ovog jela, klasičan recept sa junećim mesom, šargarepama, krompirom i gomilom začina nikada ne izlazi iz mode.
Ovaj recept je jednostavan, ali pun ukusa i savršen za svaki dan ili specijalne prilike. U samo nekoliko koraka, uživaćete u pripremi, a još više u finalnom ukusu koji će sigurno zadovoljiti sve ljubitelje domaće kuhinje.
Vreme pripreme:
- Oko 2 sata
Sastojci:
- 1 kg juneće mesa (od buta ili plećke), isečeno na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 2 krompira, isečena na kocke
- 1 crvena paprika, isečena na trake
- 2 paradajza, oljuštena i iseckana (ili 200 g paradajz pelata)
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica ljute paprike (opciono, za pikantniji ukus)
- 1 lovorov list
- 1 veza peršuna, sitno iseckana
- 1 kašičica majčine dušice
- So i biber, po ukusu
- 2-3 kašike brašna
- 3-4 kašike ulja ili masti za prženje
- 1,5 l vode (ili bujona, po želji)
Priprema:
1. U velikoj šerpi ili loncu zagrejte ulje ili mast. Kada se dobro zagreje, dodajte juneće meso i pržite ga sa svih strana dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju. Ovo je važan korak, jer će meso tako dobiti bogatiji ukus.
2. Kada je meso isprženo, dodajte sitno iseckan crni luk i pržite ga nekoliko minuta dok ne omekša i postane staklast. Zatim dodajte sitno iseckani beli luk i pržite još minut-dva.
3. Dodajte šargarepu, crvenu papriku i paradajz. Posolite, pobiberite i dodajte alevu i ljutu papriku, majčinu dušicu i lovorov list. Promešajte sve zajedno i kuvajte još 5-10 minuta dok povrće ne omekša.
4. U posebnoj čaši pomešajte 2-3 kašičice brašna sa malo vode. Dodajte ovu smesu u gulaš i dobro promešajte. Zatim nalijte vodu (ili bujon) tako da prekrije sve sastojke. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo više vode.
5. Na kraju dodajte iseckani krompir i kuvajte još 20-30 minuta, dok krompir ne omekša. Probajte gulaš i ako je potrebno, dodatno posolite ili pobiberite. Dodajte seckani peršun pre nego što ga poslužite.
6. Služite gulaš uz domaći hleb i pire krompir, a možete ga i poslužiti sa kiselim mlekom ili pavlakom, zavisno od vaših preferencija.
Bon appetit!
24sedam.rs