Promocija knjige i kreativna radionica za decu u Galeriji Matice srpske

       

Promocija knjige “Identiteti i mediji. Umetnost Anastasa Jovanovića i njegova dela” grupe autora, u izdanju Muzeja grada Beograda i Matice srpske održaće se u petak, 8. mart u 18 časova u Galeriji Matice srpske.

Pozdravnu reč uputiće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, dok će o knjizi govoriti prof. dr Vladimir Simić, sekretar Odeljenja za likovne umetnosti Matice srpske i urednici msr Danijela Vanušić i dr Igor Borozan.

Opsežna monografija Identiteti i mediji. Umetnost Anastasa Jovanovića i njegovo doba objavljena je povodom obeležavanja jubileja dve stotine godina od rođenja Anastasa Jovanovića (1817–1899). Život, umetnički opus, univerzalnost interesovanja i delovanja prvog srpskog fotografa i litografa, čije delo čini dragocenu likovnu i kulturno-istorijsku baštinu, sagledano je iz različitih perspektiva kroz 18 autorskih tekstova. Raznovrsnost autorskih pristupa u monografiji podrazumevala je primenu različitih metodoloških okvira, sagledavanje šire evropske slike XIX veka i smeštanje umetnika u njen okvir. Kroz studije o autoportretnoj delatnosti, vremenu provedenom u Beču, vizuelnoj reprezentaciji i političkom angažmanu u korist dinastije Obrenović, nastanku galerije portreta znamenitih ličnosti koji su oblikovali kulturni i politički život Kneževine Srbije, crtačkoj delatnosti, dodiru sa novim medijima, o fotografiji i litografskoj ediciji Spomenici Srbski, predstavljen je Anastas Jovanović kao medijski svestrana ličnost u središtu čijeg dela i interesovanja se nalazi proces uobličavanja raznolikih identiteta srpke države.

Autori tekstova su dr Igor Borozan, mrs Zlatan Stojadinović, dr Radomir Popović, mrs Danijela Vanušić, dr Zvonko Maković, dr Ivana Mance, dr Jelena Perać, dr Milanka Todić, dr Tijana Borić, dr Saša Brajović, mrs Isidora Savić, mrs Jovana Milovanović, dr Milan Popadić, mrs Veljko Džikić i dr Čedomir Vasić.

Kreativne radionice za decu u martu pod nazivom “Moja pariska avantura” organizuju se u okviru programa obeležavanja Meseca frankofonije u Galeriji Matice srpske i posvećene su vezama francuske i srpske kulture i umetnosti.

U subotu, 9. marta u terminu od 11 do 12 i 30 časova biće održana kreativna radionica “U Francuskoj na obali mora sedi mornar i posmatra s mola”, za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

Mališani će uz pomoć mašte krenuti u nezaboravnu avanturu po Parizu, glavnom gradu Francuske, i videti velelepne građevine koje ga krase. Na ovom putovanju srešće se sa srpskim umetnicima koji su pre sto godina, kao i oni danas, otkrivali Pariz. Saznaće kako su Sava Šumanović, Bogdan Šuput, Ljubica Cuca Sokić i Predrag Peđa Milosavljević umetničkim očima doživeli prestonicu Francuske.

Tokom jednog od svojih boravka u Francuskoj slikar Sava Šumanović je u jednoj luci naišao na prizor koji je ovekovečio na platnu. Mališani će odgonetnuti kojim zanimanjem se bavio čovek sa slike, i šta se krije iza njegovih leđa. Kada otkriju o kome je reč, razgovaraće o tome koje vrline treba da krase jednog mornara i na kakve sve „morske avanture” on mora da bude spreman. Podsetiće se crtanog filma o mornaru Popaju, koji liči na Šumanovićevog mornara, i razmisliće koje još mornare znaju iz crtanih filmova i priča. Na kraju radionice napraviće priču o Šumanovićevom mornaru koju će preneti na papir vodenim bojama kojima se najbolje slikaju morske priče.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice za radionicu je 150 dinara. Za radionicu je potrebno prijaviti se, putem mejla [email protected]s ili telefona 021/ 4 899 017.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: