Претрага
Претрага
Close this search box.

Proslava Svetskog dana zaštite životne sredine na Urbanom buvljaku u subotu- “Menjaža i listanjac knjiga” na istom događaju (FOTO)

Foto: Aleksandra Novaković

Svakog 5. juna, još od 1973. godine, obeležava se Svetski dan zaštite životne sredine koji ćemo proslaviti u subotu, 08. juna, u okviru Urbanog buvljaka. Peti buvljak održaće se na Temerinskoj pijaci u Novom Sadu, od 11.00 do 17.00 časova.

Urbani buvljak je osmišljen kao događaj koji će transformisati lokalnu potrošačku kulturu kroz promociju održivosti, svesne potrošnje i cirkularne ekonomije. Naša vizija je da zajednica okupljena oko buvljaka predstavlja model za promene ka ekološki osvešćenom društvu.

Foto: Aleksandra Novaković

Modna industrija predstavlja jednog od najvećih zagađivača životne sredine. Zastrašujuća je činjenica da je potrebno i do 2700 litara vode za proizvodnju jedne pamučne majice. Svake godine oko 92 mililiona tona tekstilnog otpada završi na deponijama.

Zbog toga smo ponosni što ćemo na ovom buvljaku imati preko 70 izlagača od kojih će veliki broj biti onih sa garderobom koja čeka svoje nove vlasnike. Pored toga imaćemo i izlagače koji se bave apciklažom, odnosno izradom novih predmeta više vrednosti od otpada, ili starih i istrošenih predmeta. Posetioci će imati prilike da više saznaju o održivom cvećarstvu i baštovanstvu.

Foto: Aleksandra Novaković

U saradnji sa JKP “Čistoća” Novi Sad biće postavljen reciklažni kutak u kome će posetioci moći da odvoje sav ambalažni otpad kako bi se kasnije mogao reciklirati.

Kako možemo da sačuvamo našu okolinu govorićemo i u okviru dečije radionice “Menjaža i listanjac knjiga” koja će se održati od 15.00 do 17.00 časova. Deca do 10 godina starosti mogu doneti knjige koje im više nisu potrebne kako bi ih zamenili za one koje im se više dopadaju.

Pored prodajnog dela, posetioci će imati priliku da uživaju u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi koja će biti dostupna u toku trajanja buvljaka, kao i u nastupu uličnih svirača.

Kako bi svi zajedno dali svoj doprinos zaštiti životne sredine, molimo sve sugrađane da na Urbani buvljak dođu biciklom ili javnim prevozom, da ponesu svoje cegere umesto da koriste plastične kese i da na kraju događaja recikliraju sav otpad u posebne kante u okviru reciklažnog kutka, kažu iz ovog udruženja građana.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti