Претрага
Претрага
Close this search box.

PRVA SRPSKA BOLNICA jedna od retkih koje su preživele razaranje grada 1849. godine – OVO JE PRIČA O VISARIONOVOJ BOLNICI (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info

Prva srpska bolnica osnovana je 1741. godine. Ova ustanova svoj naziv duguje vladiki bačkom Visarionu Pavloviću, čoveku koji se nesebično trudio za njeno osnivanje. Bolnica je služila zdravlju svih Srba, sa posebnom pažnjom na prekopotrebnu negu siromašnih.


Prostor Visarionove bolnice ravnopravno su delili pacijenti i beskućnici, zbrinuti zbog hladnih zima i nehumanih uslova života na ulici.

Tada prizemna građevina jedna je od svega osam zgrada u centru Novog Sada, koje nisu izgorele do temelja u Buni 1849. godine. Objekat je služio zdravstvenoj nezi meštana sve do 1859. godine, a odlukom vlasti pet godine kasnije, prostor je ustupljen na korišćenje Višoj devojačkoj školi. Danas ovu zgradu koristi Akademija umetnosti.

Objekat je izgrađen u stilu baroka, izdužene pravougaone osnove, a ime projektanta ovog novosadskog bisera arhitekture nestalo je u vremenu.

Foto: Gradske info

Tokom skoro tri veka postojanja, na objektu su izvršene značajne građevinske izmene. Prvo je, zahvaljujući prikupljenim prilozima lokalnih Srba, 106 godina staroj Visarionovoj bolnici dozidan sprat, 1847. godine.

Naredna važna promena usledila je više od veka kasnije, po projektu poznatog arhitekte Đorđa Tabakovića, 1964. godine. Između marta 2007. i avgusta 2008. godine izvršeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na obnovi fasada, sanaciji i adaptaciji objekta.

I pored značajnih izmena koje su izvršene na objektu, ostala je osnovna šema prostora sa dugačkim uzanim hodnikom postavljenim ka dvorištu i prostorijama u nizu prema ulici. Na sredini prizemlja sačuvano je široko stepenište koje vodi na sprat.

Fasada u stilu baroka, okrenuta ka Ulici Đure Jakšića, ima 11 verikala arhitravno završenih prozora u jednostavnom malterskom ramu.

U dvorištu se nalazi savršeno očuvana zidana barokna kapija.

Zidana je masivno, sa polukružnim ulazom i plitkim pilastrima, profilisanim lukom sa završcem, a iznad horizontalno postavljenom pločom na kojoj su dominantne barokne strukture.

Krajem februara 2021. godine, na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada kapija i bedem koji je sa njom povezan detaljno su rekonstruisani.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti