Maltene da ne postoji osoba koja može da odoli dobroj domaćoj sarmi. Za ovo preukusno jelo od mlevenog mesa i kiselog kupusa postoji više recepata, ali će vas ovaj, sigurni smo, oduševiti.
Fil se ne priprema onako kako ste navikli, ali je i ovaj, verujte nam na reč, preukusan. Pogotovo jer mu pržena slanina daje poseban šmek.
Pomešajte sve sastojke, prema uputstvima, i dobićete idealno slavsko ili porodično jelo.
Vreme pripreme:
- 180 minuta
Sastojci:
- 2,5 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 250 g pirinča
- 300 g svinjskih sušenih rebara
- 50 g slanine
- 50 g sremske kobasice
- lovorov list
- jaje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice bibera
- 3 kašičice biljnog začina
- 2 kašičice mlevene paprike
- voda
Za zapršku
- 20 g masti
- kašika brašna
- 2 kašike mlevene paprike
Priprema:
Listove kupusa odvojite i potopite ih malo u vodi, a četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Nekoliko listova kupusa stavite na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu, a preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. Propržite crni i beli luk, kao i seckanu slaninu, pa tu smesu istresite u činiju i u nju dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine, pa sve dobro promešajte rukama. Sarme uvijajte a zatim ih ređajte u šerpu. Između njih stavljajte suva rebra, kobasice i seckani kupus. Ubacite na kraju lovorov list, prekrijte sarme listovima kupusa, šerpu nalijte vodom i kuvajte. Sarmu prekrijte tanjirom i kuvajte je tri sata na laganoj vatri. Toplu vodu dolivajte po potrebi, a 15 minuta pred kraj dodajte i zapršku.
24sedam.rs