Regata “Voda Vojvodine” prvi put prošla kroz prevodnicu Bezdan

Foto: nsuzivo.rs

Preduzeće “Vode Vojvodine” obeležava Dan Dunava – 29. jun organizacijom međunarodne rekreativne regate pod sloganom “Čista voda, čista ljubav”, u kojoj učestvuje 100 brodova.

Regata se održava od 24. juna do 3. jula, a danas je napustila vojvođanske kanale i ušla u Dunav preko prevodnice Bezdan.

Ovo je ujedno i prvi put da je regata prošla kroz prevodnicu Bezdan, koja nije bila u funkciji skoro tri decenije, sve do velike rekonstrukcije završene 2020. godine.

Foto: nsuzivo.rs

Centralna manifestacija proslave Dana Dunava održaće se u Apatinu, gradu koji je danas domaćin regate “Vode Vojvodine”, saopštilo je to preduzeće.

“Na reci i u prirodi mnogo je lakše prebroditi ovako visoke temperature”, kaže organizatorka i učesnica regate Mirjana Živković iz Javno privrednog preduzeća „Vode Vojvodine“.

Kada je reč o vodi za plovidbu, Živković ističe da postoje lokacije na kojima voda jeste zagađena, ali da se sve više ulaže u pročišćavanje vode kako bi Dunav bio sačuvan i za buduće generacije.

Foto: nsuzivo.rs

Ideja je bila 2009. godine, kada je preduzeće Dunav–Tisa–Dunav počelo da organizuje tu regatu, da ona promoviše nautički turizam.

Za nautički turizam trebalo bi, kako ocenjuje, da se što više pozabavimo i uređenjem obala.

Vremenom, međutim, sve više lokacija postaje prihvatljivo za nautički turizam.

Prevodnica, odnosno vodene stepenice na Bezdanu, odakle se javlja naša sagovornica koja je tamo sa regatom, kako kaže, dugo je čekala na sanaciju i rekonstrukciju.

Foto: nsuzivo.rs

Njihova sledeća stanica je Apatin, gde će i obeležiti Dan Dunava, a regata se u Novi Sad vraća u nedelju, 3. jula.

Podsetimo, tradicionalana Regata Voda Vojvodine, počela je 24. juna, kada su regataši startovali plovidbu iz Novog Sada.

rtv.rs / nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti