Foto: Ilustracija

Predstavnici veslačkog i kajakaškog Saveza Srbije podržali su stav novosadskih sportista da na području Šodroša bude napravljanjena veslačka staza, inače ideja koja je stara preko tri decenije. Kako ističu to neće samo biti benefit za novosadske kajakaše i veslače, već za grad u celini, ali i mogućnost da se ovaj trofejni sport dobije vrhunske uslove za treniranje ali i mogućnost održavanja brojnih međunarodnih takmičenja

To bi bila naša nacionalna baza za pripreme većim delom godine

Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog Saveza Srbije u razgovoru za NS Uživo kaže da je veslačka staza na Šodrošu nešto što je potrebno kajakaškom i veslačkom sportu.

Foto: nsuzivo.rs

-Trenutno u Srbiji ne postoji staza, osim Ade Ciganlije, za ogranizaciju velikih međunarodnih tamičenja. Problem sa regatnom stazom u Beogradu je nemogućnost njenog korišćenja u punom kapacitetu u letnjem periodu, od 15. juna do 15. septembra, zbog sezone kupanja. Upravo u tom periodu se ogranizuju najveća seniorska međunarodna takmičenja i hendikepirani smo u tom smislu da dobijemo ogranizaciju istih. Takođe, imamo problem realizacije priprema u istom periodu, sa terminima zbog kupališta (prim. aut. izlazak na vodu zbog kupača je do 10.00 pre podne i popodne posle 19.00 časova).

Pokušavamo da rešimo problem sa izgradnjom regatnog centra

Trenutno nema mirne vode u Srbiji osim na Adi Ciganliji, koja bi uz prateću infrastrukturu mogla da zadovolji kriterijume za ogranizaciju inostranih događaja, nacionalnih takmičenja i koja bi jednostavno bila naša nacionalna baza za pripreme većim delom godine.

-Zahvaljujući razumevanju predsednika države Aleksandru Vučiću i resornom ministru Vanji Udovičiću pokušavamo da rešimo problem izgradnjom regatnog nacionalnog centra. Projekat je počeo da se realizuje u Bačkoj Palanci.

Savez apsolutno podražava ideju de se na Šordošu napravi kajakaško- veslačka staza. To je dobro ne samo za kajak i veslanje već i ostale vodene sportove. Veštačke staze postoje u Segedinu (Mađarska), Duizburgu i Brandenbugru (Nemačka), Račicama (Češka), Poznanju (Poljska).

https://nsuzivo.rs/istaknuto/novosadski-veslaci-i-kajakasi-jedinstveni-pogancev-veslacka-staza-na-sodrosu-nama-ce-omoguciti-vrhunske-uslove-za-trening-a-gradanima-rekreativni-centar-gde-ce-uzivati-sibinkic-ideja-postoji-oko

Srbiji smo doneli brojna odličja sa međunarodnih takmičenja 

Nišović ističe da su naši kajakaši i veslači doneli brojna odličja Srbiji sa raznih takmičenja i dodaje da bi to mnogo značilo Novom Sadu jer osim sportskog aspekta, benefiti će biti višestruki i sa turističke strane.

-Na primer, u Beogradu ove godine u drugoj polovini juna, će se  održati Evropsko prvenstvo za juniore i mladje seniore. Očekuje se učešće blizu 1000 sportista sa starog kontinenta. To je i ekonomski dobro. S toga ideja o izgradnji staze u Novom Sadu bila bi doba za dalju afirmaciju Novog Sada. Mislim da će zato ovaj projekat biti pun pogodak, i taj deo Novog Sada biti mnogo lepši, gde će građani moći da šetaju da provode neko lepo vreme. Veliki novac će ostati u Srbiji ako budemo mogli na toj stazi da  ogranizujemo takmičenja i realizujemo pripreme- naglašava i dodaje da se trenutno pripreme organizuju bukvalno gde minimalni uslovi dozvoljavaju.

Nišović smatra da bi izgradnjom takvog kapitalnog objekta, Novi Sad iskoristio svoju prednost kao grad koji se nalazi  na reci i sama ideja umnogome bi mogla da doprinese promeni i izgledu ovog grada u budućnosti dok bi ekonomski efekti bili nemerljivi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Popović: Novi Sad ima jako dugu tradiciju

Miljan Popović, predsednik Veslačkog Saveza Srbije, takođe podržava realizaciju ovog projekta u Novom Sadu.

-Trenutno u Novom Sadu postoji problem i zbog bezbednosti i zbog nemogućnosti održavanja takmičenja. Izgradnja centra koji bi bio kao Ada Cignalija, s mirnom vodom,  bila bi idealna. Novi Sad ima  jako dugu tradiciju u ovom sportu  i osvajače olimpijskih medalja u veslanju. To je sigurno dobra stvar za razvoj grada i sporta.. Naravno, uz veslanje tu je i kajak i kanui, takođe takmičenja koja se održavaju na mirnim vodama. Sa tom veslačkom stazom mogli bi da organizujemo razna međunarodna sportska takmičenja još negde osim na Adi.

Podsetimo, kako je NS Uživo pisao novosadski kajakaški i veslački klubovi su rekli da bi im novi kapaciteti rešiti višedecenijske nedostatke.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments