Šest “Šetnji kroz nasleđe“ tokom septembra

       

Nove priče o Novom Sadu, otkrivanje manje poznatog kulturnog nasleđa grada iz ugla Novosađana, njihovih priča, sećanja i lične arhive. U okviru projekta “Šetnje kroz nasleđe” Novosađane očekuje čak šest šetnji tokom septembra, koje su deo programa ovogodišnjeg “Kaleidoskopa kulture”.

Prva u nizu je već ovog vikenda, 1. septembra, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4) sa početkom u 19 časova pod nazivom “Retrospektiva urbanog baštovanstva Novog Sada”. To je treća po redu šetnja koja Novosađanima pruža uvid u to kako su izgledale nekadašnje urbane bašte i šta je to što čini današnje, kroz multimedijalnu izložbu, koju čine plakati, video i animirani materijal. Naročito zanimljiv način da se publika animira jeste mogućnost korišćenja VR opreme koja će omogućiti malo virtuelno putovanje kroz urbane bašte. Događaj zajedno realizuju Kreativna industrija Viridis i “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Ko su “stari” i “novi” Karlovčani i kakve priče kriju njihove kuće i dvorišta?

Kakav je mit o “starim” i “novim” Karlovčanima i koje su njihove kulturne razlike? To otkriva šetnja „Moja karlovačka priča” koja je zakazana za 7. septembar u 15 časova, a polazna tačka je ulica Patrijarha Rajačića 3 u Sremskim Karlovcima. Karlovčani otvaraju vrata svojih kuća i dvorišta i otkrivaju priče koje njihovi domovi čuvaju. Domaćini će podeliti sa posetiocima lična sećanja i uspomene o svakodnevnici i životu Sremskih Karlovaca i njegovim žiteljima. Šetnje “Moja karlovačka priča” organizuje Društvo za negovanje i očuvanje tradicija Sremskih Karlovaca u saradnji sa “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”, a predviđena su još dva termina: 14. septembra u 15 časova, mesto sastanka je ponovo ulica Patrijarha Rajačića 3, dok će treća šetnja biti u oktobru.

Zavirite u Mihizovu kuću – Irig otkriva svoju istoriju i lokalne priče

Lokalne priče, legende i istorijske događaje otkriva tokom septembra i mesto Irig gde će biti organizovane šetnje “Povratak u budućnost”. Prva od tri šetnje biće 21. septembra u 11 sati, a obilazak kreće od Srpske čitaonice u Irigu. Krajnja tačka šetnje je kuća književnog kritičara i scenariste Borislava Mihajlovića Mihiza, koju će posetioci imati prilike da obiđu i čuju priče o njegovom životu. Do kuće, šetajući ulicama Iriga, posetioci će se upoznati sa lokalnim pričama i legendama, kao i sa najzanimljivijim događajima iz istorije tog mesta. Šetnje “Povratak u budućnost” zajedno realizuju udruženje “Eustahija” i “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”, a druga i treća šetnja biće u oktobru.

Filmske priče o Novom Sadu

Kako je Novi Sad izgledao sredinom prošlog veka kroz oko kamere članova Kino kluba? Šta o Novom Sadu saznajemo iz filmskog nasleđa? Tim pitanjima bavi se druga šetnja u okviru projekta „Kinoplov” koja će biti realizovana 26. septembra u 19.30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara “Bulevar Books” gde će biti projekcija filma. Kao i u prethodnoj šetnji Kino kluba fokus je na amaterskom filmskom stvaralaštvu i filmskom nasleđu u kojem je zabeležena i istorija grada. U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, kako je izgledao centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, tek izgrađen univerzitetski centar i Limani. Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave. Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”.

Krajem meseca priče o novim prostorima i arhitekturi

Krajem meseca festival scenskih umetnosti “Impuls” pronalazi novu funkciju javnih skloništa i pretvara ih u prostore za okupljanje i mesto stvaranja novih priča i ideja, a sve to kroz dizajn prostornih instalacija i urbanog mobilijara koji će biti izrađen od drveta.

Poslednjeg vikenda u septembru “Šetnje kroz nasleđe” posvetiće pažnju arhitektonskom nasleđu Novog Sada, na čemu radi Udruženje za kreativno angažovanje mladih “Dom B-612”. Novi pogled na kulturno bogatstvo Novog Sada pružiće priče o značajnim građevinama kroz crtež, fotografiju, kolaže.

Kaleidoskop kulture je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, “Kaleidoskop” kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments