Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine, najznačajnije i najmasovnije pokrajinsko školsko takmičenje u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga Vojvodine biće održano od 17. do 20. maja u Novom Sadu. Danas je u Gradskoj kući održan žreb.

’’Školski sport u Vojvodini ima dugu tradiciju. Sportska društva i sekcije okupljala su veliki broj učenika, te su samim tim i ovakva takmičenja imala izuzetan značaj. Veoma mi je drago što je ove godine Novi Sad domaćin 8. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine i što smo dobili priliku da ugostimo 4,5 hiljada učenika i učenica i više od hiljadu profesora. To je rezultat onoga što smo radili prethodnih godina prepoznajući važnost školskog sporta kao baze za buduće šampione’’ izjavio je član Gradskog veća za omladinu i sport Ognjen Cvjetićanin.

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine – SOŠOV, pokrenuta je 1969. godine, a prva Olimpijada održana je 1970. godine u Novom Sadu. Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a u organizaciji Saveza za školski sport, 2014. godine po prvi put nakon 25 godina od realizacije poslednjeg SOŠOV-a, manifestacija je održana u Somboru. Prema rečima pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza ovogodišnja manifestacija je po broju učesnika najveća i najzahtevnija za organizaciju.

’’Sama realizacija 8. SOŠOV-a, u smislu kapaciteta i infrastrukture je moguća jedino u Novom Sadu i ovom prilikom želim da se zahvalim predstavnicima Grada koji su nam dali punu podršku. Školski sport je prioritet i Pokrajine i Grada u strategiji razvoja, a posebno mi je drago što će ga promovisati poznati sportisti i reprezentativci koji su i sami bili učesnici SOŠOV-a’’, rekao je Batez.

U okviru manifestacije, učenici osnovnih i srednjih škola iz sedam okruga takmičiće se u atletici, košarci, stonom tenisu, plivanju, rukometu, fudbalu, basketu 3 na 3, streljaštvu, karateu, džudou, sportskoj gimnastici, malim olimpijskim igrama, odbojci i ritmičkoj gimnastici. Svi sportovi u okviru programa 8.SOŠOV-a nalaze se u redovnom sistemu školskog sporta Republike Srbije, a pravo učešća imaju svi učesnici koji su bili pobednici Okružnih takmičenja. Tokom trajanja 8.SOŠOV-a biće organizovane i stručne tribine, kvizovi, druženja sa promoterima i zabavni program.

Direktor 8. SOŠOV-a Branko Vujović je pozvao sve Novosađane da prate takmičenja i prisustvuju svečanom otvaranju manifestacije koje će biti održano u četvrtak, 17. maja, sa početkom u 12.00 časova u Velikoj sali SPENS-a.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments