Претрага
Претрага
Close this search box.

Stanovati u ovoj ulici nekada je bila privilegija banovinskih, a kasnije i pokrajinskih činovnika: Ulica Vase Stajića (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info

Jedna od najreprezentativnijih ulica u Novom Sadu ponela je ime po istaknutom srpskom piscu, filozofu, istoričaru, kulturnom i nacionalnom radniku – Vasi Stajiću.

Stanovati u ovoj ulici nekada je bila privilegija banovinskih, a kasnije i pokrajinskih činovnika.

Ono što ovu ulicu čini toliko posebnom je veliki broj vila, građenih između dva svetska rata. Na žalost, danas ove vile egzistiraju kao nekakvo ostvo, okruženo morem modernih višespratnica, koje kao što more nagriza erozivnu obalu, polako nagrizaju ovj kraj. Veliki broj velelepnih kuća iz ovog kraja već su zamenile višespratnice, na neke se čeka da se sruše same od sebe, pa da se na prostranom placu udene još jedna „zgradurina“, a samo retke su imale toliko razumevanja (i sredstava) svojih vlasnika, pa su obnovljene.

Na samom početku ulice, pod kućnim brojem 1 nalazi se jedna od značajnih kulturnih ustanova u Novom Sadu, a u pitanju je Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića.
Foto: Gradske info

Velelepna kuća u kojoj se nalazi ova galerija građena je 1923. godine, kao porodična vila Đorđa Radulovića, po projektu poznatog novosadskog arhitekte Filipa Šmita.

Nevelika površina ugaone parcele maksimalno je iskorišćena, pa se na tom mestu našao objekat složene i neobične osnove. Kako se parcela nalazi na terenu koji je pod blagim nagibom, vila je povučena u odnosu na uličnu regulaciju. Ulaz se nalazi na ugaonoj, zasečenoj strani objekta, a na krilima pored ulaza nalaze se visoki pravugaoni svetlarnici. U središnjem delu, na spratu, a iznad ulaza u vilu, nalazi se prostrana terasa.

Iza prostranog predvorja nalazi se veliki hol, sa dva stepeništa. Sa leve strane nalazi se veće, reprezentativnije stepenište, dok je sa desne strane sporedno, kružno stepenište. Od glavnog ulaza pravo napred je prostrana osmostrana sala iz koje se izlazi na dvorišnu terasu.

Danas se u ovoj vili nalazi Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ova galerija za javnost je otvorena 1974. godine i odmah je postala kulturna institucija koja je na više načina obogatila kulturni život grada.

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u svoju delatnost uključuje mnoštvo aktivnosti iz svih segmenata muzejske delatnosti, sa namerom da publici približi umetnost generacije umetnika koji su obeležili likovnu scenu pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

Odmah preko puta, sa parne strane ulice, pod kućnim brojem 2, nalazi se palata Habag.

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Гордана
23.03.2024 14:26

Пород Дунђерски је од свих најзаслужнија и најугледнија икада урадите у вези тога и вратите им све њихово.украдти туђе је грех

Gost
Dragan Stojanovic
23.03.2024 18:35

Bilo tesko tekst ilustrovati fotografijama?

Povezane vesti