Претрага
Претрага
Close this search box.

Startap ekosistem Novog Sada i Beograda vredi više od milijarde dolara

Ilustracija/Startap Genom

Vrednost startapa u dva najveća grada Srbije skočila za 66% u odnosu na prethodnu godinu

Prema “Startap Genom 2024” istraživanju startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. dostigao najveću vrednost do sada od 1,116 milijardi dolara, koja je veća za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštilo je Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija.

Prema najnovijim podacima ovaj objedinjeni startap pozicionira se kao prvi ekosistem u regionu Zapadnog Balkana, odnosno deseti u regionu Centralne Evrope.

Startap ekosistem, kako je navedeno, pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija od brojnih drugih evropskih ekosistema, kao što su Litvanija, Prag, Varšava, Ljubljana.
Srpska „lična karta„

U saopštenju se precizira da je prema dobijenim rezultatima, prosečna starost osnivača 35 godina, što je tri godine mlađe od evropskog proseka, dok je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka.

Dodaje se i da veliki procenat startapa iz regiona Beograda i Novog Sada odnosno 64 odsto prepoznaje globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda.

Navodi se i da su posebni uspesi startap ekosistema u toku prethodne godine najveća vrednost ekosistema do sada, rastuća zajednica sa visokim procentom profesionalaca, izvanredan „pool“ talenata koji formira različite kompanije i timove, kao i to što se iskusni osnivači vraćaju u ekosistem, ali i jako i otporno finansiranje u ranoj fazi razvoja startapa, izražena ambicija, globalni način razmišljanja.

Zvanično objavljivanje celokupnog izveštaja Startap genom istraživanja za sve ekosisteme planirano je 10. juna 2024. godine u Londonu u okviru London Tech Week događaja.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti