Претрага
Претрага
Close this search box.

NIŠTA IM NIJE SVETO! Stižu poruke podrške za SPC i vladiku Irineja, kao i osude zbog sramnih optužbi u serijalu „Junaci doba zlogˮ

Na jednoj kablovskoj televiziji sinoć je emitovana još jedna emisija serijala „Junaci doba zlogˮ. Ova je bila „posvećenaˮ ličnosti Episkopa bačkog dr Irineja Bulovića.

Našoj redakciji javio se čitalac kako bi izneo stav o emisiji koja je trajala nešto više od sat vremena. Saopštenje prenosimo u celosti:

Na način po kome su pojedini novinari i emisije te televizijske kuće već poznati, izvlačenjem iz konteksta događaja i izjava, pokušano je da se sadašnji Episkop bački predstavi kao oličenje samog zla. On je, po rečima autorâ emisije „branilac lika i dela svih vladara Srbije, od devedesetih do danas. Maestro, koji sam sebi skače u usta. Moćnik koji je svaki pokušaj otvorene debate učinio jalovim. Pokrovitelj, spasilac i branilac svih sveštenih lica čiji su skandali i afere urušavali ugled crkve. Progonitelj neposlušnih.ˮ

Da bi iznete tvrdnje o zlom Irineju Buloviću dobile težinu i zvučale kao istina, autori su se potrudili da ih potvrdi što više sagovornika, ali su na kraju uspeli da pribave samo mišljenja i izjave jednog bivšeg univerzitetskog profesora i troje novinara. O kakvim je autoritetima reč i o kakvim poznavaocima prilika u Crkvi je reč, gledaoci su mogli da zaključe već nakon nekoliko minuta, kada smo od jednog gosta u emisiji čuli da Vaskršnji post traje šest nedelja, iako svaki hrišćanin zna da traje sedam nedelja. Isto tako, svaki pravoslavni hrišćanin koji je prisustvovao Liturgiji koju služi srpski patrijarh, zna da srpski patrijarh na svakoj liturgiji glasno i jasno pominje i vaseljenskog patrijarha. Ovo, očigledno, ne zna gost emisije koji je tvrdio da je pominjanje vaseljenskog patrijarha prestalo. Čuli smo i da je vladičino iznošenje mišljenja o tzv. kobasicijadi u Turiji „grubo mešanje u državne posloveˮ. Svakom ko iole zna šta su državni poslovi, jasno je da kobasice nisu državni posao, a da javno iznošenje stava Crkve o nekoj manifestaciji i o bilo kom društvenom pitanju jeste pravo Crkve, kako po zakonima naše zemlje, tako i po zakonima svih demokratskih društava. U nastavku smo čuli da je „grčku Crkvu osnovao sveti apostol Pavleˮ i da je „nafora Telo Hristovoˮ. Ovakve „stručneˮ stavove znao bi da demantuje svaki učenik srednje škole sa minimalnim znanjima iz istorije, sociologije ili verske nastave, ali očito je da ta znanja nemaju pojedini gosti emisije. Pokušaji da se episkop Irinej dovede u vezu sa navodnim aferama i skandalima su tek bili neuspešni. Osim neutemeljenih i nepotkrepljenih tvrdnji da episkop Irinej stoji iza svih tih navodnih afera i skandala, nismo čuli ništa novo u odnosu na ono što je ova televizija, kao i neki opskurni mediji, već u više navrata iznosila. Tu su već poznate klevete o bacanju anatema „svaki časˮ, na novinare, medije i „neposlušne pojedinceˮ. Nisu zaboravljene ni već stare i deplasirane optužbe da episkop Irinej štiti navodne pedofile, da se protivi mladima i progresivnima (ma šta to značilo), da mu smeta dečja graja tokom Zmajevih dečjih igara itd. Naravno, da bi se pokazalo da je episkop Irinej sušto zlo, morao se dovesti u vezu, ma koliko to bilo morbidno, čak i sa smrću episkopa Jeronima.

Valjda upravo iz tog razloga, što dosadašnje laži i klevete na račun episkopa Irineja nisu postigle cilj koji je tim medijima zadat, ovoga puta, u ovoj emisiji, pokazali su i nešto inventivnosti i originalnosti. Tako su sada plasirali i dve nove optužbe: Episkop Irinej je još pre nekoliko godina „zakuvaoˮ odnose Ruske Pravoslavne Crkve i Carigradske Patrijaršije, te je tako kriv i za ovaj nesrećni rat koji se danas vodi u Ukrajini. I druga laž, episkop Irinej je kriv za smrt ogromnog broja vernika i sveštenika od bolesti zvane kovid. Kako je kriv i za to, to ćemo valja saznati u nekoj novoj emisiji.

Zanimljiva je izjava nekog od učesnika emisije, u kojoj kaže da oseća nelagodnost kada vidi episkopa Irineja kako šeta Novim Sadom, okružen nekim ljudima u crnom. Iako na prvi pogled može da znači da on ili ona možda ima neku fobiju od crne boje, svi su izgledi da će uskoro biti emitovana neka emisija u kojoj će se otvoreno tražiti zabrana pojavljivanja sveštenika i na ulici. Da li će se to odnositi samo na određene sveštenike, kojima ova televizija pokušava da se studiozno bavi, ili na sve crnorisce, ostaje da se vidi. Nalogodavcima bi bilo milo da makar isposluju zabranu pojavljivanja episkopa Irineja čak i na ulici, ali kanda su zaboravili, ili ne znaju reči narodne pesme:
„Ma ne, reče Ture: ako Bog da,
Niti reče, niti mu pomagaˮ
što u prevodu znači:
Prošlo je vreme kada ste Crkvu mogli da sprečite da javno iznosi svoj stav. Prošlo je vreme jahanja popova, linčovanja i zatvaranja. Nije, očigledno, prošlo zlo doba, jer da jeste, ne bi se emitovale ovakve klevetničke emisije, prepune laži, u kojima se ljudi osuđuju bez suda, bez argumenata i dokaza, obmanjuje javnost i posredno poziva na linč.

Pravoslavnim hrišćanima, ali i svim dobronamernim ljudima bilo koje vere, jasno je da ovakve emisije zaista jesu proizvod doba zlog, ali im je jasno i da istina uvek pobeđuje laž, ma koliko puta laž bila izgovorena. Znaju i da se danas na određene ljude, pa i medije, mogu primeniti svevremene reči psalmopojca Davida:

„Usta su mu puna nevaljalijeh riječi, prijevare i uvrede, pod jezikom je njegovijem muka i pogibao.ˮ (Psalam 10, 7).

S.J.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
lola
24.03.2022 21:18

a siroti on…

Povezane vesti