Svečano zatvoren 45. INFANT

       

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra, juče, 2. jula završen je 45. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Jednoglasnom odlukom ovogodišnjeg žirija, u sastavu: Jelena Miović, dramaturg u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vesna Dragojlov, koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti, nagrada za najuspešniju predstavu u celini dodeljena je komadu “Volitant“ plesne kompanije “Gobi“ iz Mađarske.

Ova predstava, kako je navedeno u obrazloženju žirija, pokazala je “čudesne mogućnosti minimalizma u svim pozorišnim segmentima, a samo jedno telo izuzetne Rite Gobi oslobođeno je rodne određenosti”.

Druga nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi “Devojčica sa žicama“ Slovenskog narodnog gledališča i “Moving Music Theatre” iz Makedonije.

Za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između područja pozorišta i ostalih umetnosti, treću nagradu podelile su dve predstave – “Pozdravi ga i poljubi mi ga“ pozorišne trupe “Artopija“ iz Makedonije i “U izgradnji“ pozorišne trupe “Davai“ iz Izraela.

“Na ovogodišnjem INFANT-u imali smo priliku da vidimo nova kretanja u pozorištu sa puno elemenata originalnosti i inovacija u pozorišnom kontekstu, dobro osmišljenih i režija i tekstova”, kazala je u ime žirija Vesna Dragojlov i uputila pohvale selektoru festivala Simonu Grabovcu i njegovim saradnicima u Kulturnom centru Novog Sada.

U čast nagrađenih, izvedena je predstava “Intima“ Porodice bistrih potoka iz Srbije.

Ovogodišnji INFANT počeo je 25. juna i publici u Novom Sadu ponudio je 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments