Претрага
Претрага
Close this search box.

Švedska istraga potvrdila: Sabotaža uzrok eksplozija na „Severnom toku“

Foto: screenshot/© Sputnik / Mihail Golenkov /

Služba bezbednosti Švedske saopštila je da je istraga na gasovodima „Severni tok“ i Severni tok 2“ potvrdila da je uzrok eksplozija bila sabotaža.

Kako je precizirano, tokom istrage u Baltičkom moru dokumentovana su značajna oštećenja gasovoda do kojih je došlo usled eksplozija.

„Istraga pokazuje da je na gasovodima izvedena gruba sabotaža“, navodi se u saopštenju.

Na mestu oštećenja zaplenjeni su „predmeti strane proizvode“, a na nekima od njih su pronađeni tragovi eksploziva.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi – „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ je tada saopštila da je reč o incidentima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će šteta biti sanirana. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.

sputnikportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti