Претрага
Претрага
Close this search box.

Svetski dan izbeglica: U Srbiji 55 odsto više migranata iz Afrike i Azije

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Broj migranata iz Azije i Afrike povećao se za 55 odsto. Iz Ukrajine, pomoć srpskog Komesarijata je zatražilo 2.020 izbeglica. 

Danas je svetski dan izbeglica. U Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije kažu da ga obeležavaju u svetlu rata u Ukrajini koji je ove godine prouzrokovao veliku migrantsku krizu.

Istovremeno, poslednjih meseci broj migranata iz Azije i Afrike povećao se za 55 odsto. Trenutno, u centrima za azil i prihvatnim centrima Komesarijata za izbeglice i migracije smešteno je ukupno 5.082 migranta iz tih delova sveta. Procenjuje se da se izvan centara nalazi još njih oko 2000.  Najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakisatna, Burundija i Bangladeša.

Foto: The Times of Israel

Komesarijatu za izbeglice i migracije se za pomoć do sada obratilo 2.020 izbeglica iz Ukrajine, i oni su u privatnom smeštaju. Njima je,  kao i onima koje su radnici Komesarijata dočekivali na graničnim prelazima, podeljeno do sada više od 20.000 paketa pomoći u hrani i proizvodima za higijenu. Za one koji nemaju smeštaj, Komesarijat je obezbedio trajni prihvat u Centru za azil u Vranju, u kome je danas 71 lice, najviše žena sa decom.

Tragedije novih kriza ne smeju da potisnu probleme starih – izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske iz ratova devedesetih godina prošlog veka kao i rešavanje potreba 200.000 interno raseljenih sa Kosova, saopšteno je iz Komesarijata.

Komesarijat će sutra, u saradnji sa partnerima, uručiti u Beogradu ugovore o kupovini 60 stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske, obezbeđenih kroz Regionalni stambeni program.

Do sada je stambeno zbrinuo više od 25.000 izbegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim delom budžetskim sredstvima Srbije.Dodatno je ekonomski osnaženo više od 22.000 porodica da započnu svoj posao.

 

Izvor: vreme.rs/ nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti