Претрага
Close this search box.

Svi vole musaku, ali je ovakvu malo ko probao: Recept bez krompira, osvaja na prvi zalogaj

Foto: Pixabay

Musaka je omiljeno jelo na balkanskim prostorima. Osim recepata za onu sa krompirom, mnogi vole i grčku musaku, a novi kulinarski trend je takozvana persijska musaka, odnosno iranska musaka.

Ovo jelo se pravi bez krompira, od starog hleba, mlevenog mesa, šampinjona, pavlake za kuvanje i kačkavalja, a ukusom osvaja već na prvi zalogaj. Ako imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude persijska musaka.

Sastojci:

  • 3 kriške starog hleba
  • 400 g mlevenog mesa
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja
  • 300 g šampinjona
  • vezica mladog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 200 g kačkavalja
  • so, biber, suvi začin
Foto: istock

Priprema:

Izdrobite stari hleb, pa ga na kratko potopite u malo mleka i dobro ocedite. Stavite ga u nauljenu vatrostalnu posudu.

Očistite mladi luk, iseckajte ga, pa ga kratko prodinstajte u tiganju. Dodajte mleveno meso i šampinjone iseckane na listiće, pa dinstajte još desetak minuta.

U dinstano povrće sa mesom dodajte dva žumanca i 100 mililitara pavlake za kuvanje, a onda i biber, so i suvi začin po želji, pa sipajte preko izmrvljenog i natopljenog hleba. Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite 30 minuta na 200 stepeni.

Potom izvadite posudu iz rerne, prelijte musaku umućenim belancima, izrendanim kačkavaljem i preostalom pavlakom za kuvanje. Vratite posudu u rernu još petnaestak minuta da se musaka lepo zapeče, a kačkavalj rastopi.

Služite uz sezonsku salatu ili jogurt.

Prijatno!

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti