Musaka je omiljeno jelo na balkanskim prostorima. Osim recepata za onu sa krompirom, mnogi vole i grčku musaku, a novi kulinarski trend je takozvana persijska musaka, odnosno iranska musaka.
Ovo jelo se pravi bez krompira, od starog hleba, mlevenog mesa, šampinjona, pavlake za kuvanje i kačkavalja, a ukusom osvaja već na prvi zalogaj. Ako imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude persijska musaka.
Sastojci:
- 3 kriške starog hleba
- 400 g mlevenog mesa
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- 300 g šampinjona
- vezica mladog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 g kačkavalja
- so, biber, suvi začin
Priprema:
Izdrobite stari hleb, pa ga na kratko potopite u malo mleka i dobro ocedite. Stavite ga u nauljenu vatrostalnu posudu.
Očistite mladi luk, iseckajte ga, pa ga kratko prodinstajte u tiganju. Dodajte mleveno meso i šampinjone iseckane na listiće, pa dinstajte još desetak minuta.
U dinstano povrće sa mesom dodajte dva žumanca i 100 mililitara pavlake za kuvanje, a onda i biber, so i suvi začin po želji, pa sipajte preko izmrvljenog i natopljenog hleba. Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite 30 minuta na 200 stepeni.
Potom izvadite posudu iz rerne, prelijte musaku umućenim belancima, izrendanim kačkavaljem i preostalom pavlakom za kuvanje. Vratite posudu u rernu još petnaestak minuta da se musaka lepo zapeče, a kačkavalj rastopi.
Služite uz sezonsku salatu ili jogurt.
Prijatno!
telegraf