Svinjska mast se već vekovima koristi u kulinarstvu. Prevashodno se koristila za pripremanje hrane, ali i za lečenje. Domaći hleb, mast i tucana paprika nekada je bio pravi delikates, dostupan svima
Na koji način se priprema mast?
Za pripremu je potrebna sirova slanina koja nije obrađena. Očišćeni komadi slanine se stave u duboku šerpu i preliju vodom. Prema rečima stručnjaka, na svaka dva kilograma slanine treba dodati pola litre vode. Slanina se topi na umerenoj vatri uz neprestano mešanje kako ne bi zagorela. Tokom procesa pripreme poželjno je da se nekoliko puta odlije dobijena tečnost u drugu posudu. Mast je gotova kada se slanina u potpunosti otopi, a kao sporedni proizvod nastaju čvarci. Nakon topljenja, dok je u tečnom stanju, mast se procedi kroz gazu i ostavi da se ohladi.
Što se tiče upotrebe svinjske masti mišljenja su podeljena. Pojedini stručnjaci govore o tome da svinjska mast ima mnogobrojne benefite, dok određeni broj stručnjaka govori o negativnim posledicama upotrebe masti.
Takođe, godinama unazad ljudi su mast koristili u lekovite svrhe. Pre svega za “spuštanje” temperature, kod bronhitisa i upale mišića.
Već smo pisali o tome da kilogram običnih čvaraka, košta i do 2.200 dinara.
Za kilogram masti donedavno je bilo potrebno izdvojiti oko 200 dinara. Međutim, s poskupljenjem većine namirnica, za kilogram masti u crevu danas je potrebno izdvojiti 504 dinara u prodavnici.
Domaća svinjska mast može se pronaći i na oglasima a ljudi je cene od 250 do 400 dinara po kilogramu.
nsuzivo.rs