Tradicionalni Ilindanski sabor – „Grom fest“ obeležio Ilindan na Klisi (VIDEO)

Foto: Gradske info

Sada već tradicionalni 23. po redu Ilindanski crkveno narodni Sabor pod nazivom „Grom fest“ ponovo je obeležio Ilindan na Klisi, kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom bulevaru.

Ilindan je hrišćanski i narodni praznik koji se slavi 20. jula po julijanskom kalendaru, odnosno 2. avgusta po gregorijanskom kalendaru, posvećen Svetom proroku Iliji.

Dan je započeo svetom liturgijom, nakon koje je otvorena izložba „Kroz tri veka humanosti“ u holu sportske hale „Slana Bara“. Izložbu je, u skladu sa tematikom, otvorio predsednik Crvenog krsta Novog Sada, pukovnik dr Bratoljub Brkljača.

Večernje bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg održano je u 19 časova ispred samog hrama, na bini, gde je isečen i slavski kolač.

„Grom fest“ obogaćen je i kulturno-umetničkim programom u kom su učestvovali Centar tamburaške tradicije i pevačka grupa FA „Vila“, SKUD „Železničar“, Folklorni ansambl „Vila“, Kud „Jednota“, glumac Jovan Veljković, guslar Vasilije Golubović i gajdaš Andrej Janka.

Kraj kulturnog programa obeležen je vatrometom, ali prisutni su imali razloga da ostanu na slavlju i uživaju uz muziku orkestra narodne muzike „Bole bend“.

Deo ove manifestacije bio je i memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Đaković“, koji je održan nekoliko dana ranije, 30. jula, u hali „Slana bara“.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti