Kulič je ruski tradicionalni uskršnji kolač. Iako iziskuje dosta vremena za pripremu, neminovno je da vaša čula neće ostati ravnodušna
Kulič se služi u Rusiji, Belorusiji, Bugarskoj, Ukrajini i Srbiji. Specifičnog je slatkog ukusa, podseća na italijanski panettone. Priprema se u visokim limenim kalupima, a ukrašava se belom glazurom.
Sastojci:
Priprema:
U posudu sipajte mleko, ugrejte da bude mlako i dodajte kvasac. Promešajte, i dodajte polovinu brašna. Sjediniti sve. Ostaviti na toplom da naraste. Odvojite žumance od belanca. Žumance umutite sa šećerom i maslacem. Umutite belanca mikserom posebno. U mikser za testo, ubacite testo koje je naraslo. Dodati umućena žumanca sa puterom, so, ekstrat vanile, badem i mešajte na sporoj brzini. Čim se sjedini dodajte naizmenično belanca, ostatak brašna. Izmešati da se sjedini. Testo treba da je mekše. Ostaviti da naraste 15 minuta. Grožđice potopite u votku. Limene posude obložite pek papirom, dno podmažite.
Kada je testo naraslo po drugi put, dodajte grožđice i bademe. Sjediniti testo, potom cepkati komade testa. U limene premazane posude staviti testo, tako da pokrije jednu trećinu. Ostaviti da naraste skoro do vrha. Premazati jajetom i peći do 45 minuta, na srednjoj vatri. Čim vrh počne da tamni, prekrijte ga papirom. Uzmite čačkalicu za ražnjiće i bocnite testo. Ako ništa ne ostane na čačkalici, kolač je gotov. Izvaditi iz limenki, odstraniti papir, pokrite krpom i ostaviti da se ohladi. Šećerom u prahu pospite kolač. Preporuka je da se kolač seče na kolutove.
nsuzivo.rs