Foto: Getty Images/The National

U 2020. godini porodilište Betanija u Novom Sadu napustilo je osam porodilja bez svojih beba. One su ostale bez roditeljskog staranja. 

Napuštene bebe izazivaju ogromno interesovanje. Pre nego što postavite pitanje “Kako neko može da ostavi svoje dete?”, treba znati da se psihološka stanja majki i očeva ne proučavaju dovoljno i da je pristup tim grupama ograničen, pa čak i nedostupan. Ne samo u Srbiji, već i u većini zemalja sveta.

Napuštanje novorođenih beba se razlikuje od napuštanja starije dece, jer se roditelji ne identifikuju sa njima, a društvo im sudi sa simpatijama.

Na osnovu dobijenih podataka od porodilja koje su ostavile bebe po porođaju, iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo za NS Uživo su rekli da se radi o višerotkama koje već imaju više dece o kojima se staraju, materijalno su neobezbeđene, sa niskim stepenom obrazovanja ili čak neobrazovane.

U proteklih 10 godina, najviše beba u Betaniji ostavljenih po porođaju je bilo 2011. godine, kada je ostavljeno 11 beba. 

Foto: AP Photo/Denis Farrell/ US News & World Report

Prosečna starost porodilja koje su tokom protekle teške godine ostavile novorođenčad je 30,7 godina. Najstarija je imala 45, a najmlađa samo 17 godina, saznaje NS Uživo.

Stručne službe Klinike su o tome obavestile nadležne, odnosno Centre za socijalni rad, koji dalje preuzimaju nadležnost za bebe koje su ostale bez roditeljskog staranja.

Deca koja se odgajaju u institucijama od prvog dana rođenja mogu biti uskraćena za ona iskustva koja su potrebna za njihov rani razvoj. Iskustva koja je mozak “očekivao” će možda izostati. Deca koja se odgajaju u institucijama često pate od različitih emocionalnih i neuropsiholoških posledica, uključujući nedostatak pažnje, poremećaje vezivanja i u nekim slučajevima sindrom koji oponaša autizam.

U proteklih 10 godina, najviše beba u Betaniji ostavljenih po porođaju je bilo 2011. godine, kada je ostavljeno 11 beba. Godišnje u Srbiji bude ostavljeno 200 beba.

Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Srdjan
05/03/2021 11:03

Ne ucimo decu na vreme i posle nam je kriv djavo. A oni koji ih uce na vreme, cesto su dovoljno rigorozni da deca kriju i snalaze se. Tuzna slika naroda
Srdjan

Robert
05/03/2021 12:14

Zbog čega te napuštene bebe u opšte idu u ustanove? Zašto se ne dodele nekoj porodici koja sa nestrpljenjem čeka na usvajanje deteta?

Majka
05/03/2021 13:07

Ja bi ih sa radoscu odgajala!