U JGSP „Novi Sad“ troje učenika prvog razreda srednje Mašinske škole potpisalo ugovore o dualnom obrazovanju

Foto: JGSP Novi Sad

U JGSP „Novi Sad“ danas je troje učenika prvog razreda srednje Mašinske škole potpisalo ugovore o dualnom obrazovanju za sticanje praktičnih znanja za mehaničare motornih vozila. Preduzeće je prošle godine ispunilo sve potrebne uslove i dobilo akreditaciju za ovaj vid obrazovanja, kojeg realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U ovakvom načinu obrazovanja teorija se uči u školi, a praktična znanja i veštine stiču kod poslodavca, što je učenicima sjajna prilika da se prvi put susretnu sa realnim radnim okruženjem i upoznaju sa svetom rada. Ovaj praktičan deo koji se odvija kod poslodavca se zove učenje kroz rad. Učenici u zavisnosti od obrazovnog profila koje su izabrali provode u prvom razredu jedan, a u kasnijim razredima dva ili tri, dana nedeljno kod poslodavca.

„Drago mi je da je u praksi zaživela ideja kojom JGSP „Novi Sad“ dobija mogućnost da dugoročno obezbedi neophodne, mlade kadrove. Za sada će se kod nas školovati automehaničari, ali je otvorena mogućnost da se to proširi i za druge struke. Ovo je obostrani interes, jer ćemo mi na ovaj način moći u budućnosti da računamo na mladi kadar koga smo sami pripremili za rad u našoj firmi, a učenici će moći kod nas da zasnuju radni odnos kada završe školovanje. Mi i vaspitavamo te mlade ljude, odgovaramo za njih, te ćemo, kao društveno odgovorno preduzeće, biti ponosni kada oni nakon školovanja postanu dobri majstori“, rekao je direktor preduzeća Ivan Radojičić.

Direktor Radojičić je zajedno sa mentorom učenika Bobanom Martinovićem posle potpisivanja ugovora obišao radionicu u kojoj učenici stiču korisne vešitine. „Naše preduzeće ima iskusne majstore od kojih mladi ljudi imaju dosta toga da nauče. Uz to, uslovi rada su ovde poslednjih godina znatno unapređeni, tako da učenicima možemo da pružimo praktično obrazovanje u toplim i uređenim halama“, naglasio je Radojičić.

Učenici Miloš Vujić, Miloš Pavlov i Slobodan Hadžić su naveli da su zadovoljni onim što su do sada videli u JGSP „Novi Sad“ i da nemaju nikakvih primedbi. Oni dolaze jedan dan nedeljno u preduzeće gde mogu maksimalno da provedu šest sati, za šta im pripdada naknada u iznosu od 70 odsto minimalne zarade u Srbiji, srazmerno provedenom vremenu na radu. Uz to, imaju pravo na topli obrok i pojedinačne karte na relaciji poslodavac-škola, te su od strane preduzeća osigurani od povreda na radu i profesionalnih oboljenja, pod istim uslovima kao da su i radnici JGSP-a, što će, verujemo, jednog dana i postati. – naveli su u saopštenju.

nsuzivo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sava
21.11.2023 17:48

Debili iz resornog ministarstva otkrili toplu vodu. Magarci sa članskim knjižicama koji ste polupismeni I totalno retardirani to se u obrazovnom sistemu da samo 30ak godina u nazad zvalo PRAKSA.

Gost
Zox
21.11.2023 20:01
Odgovori  Sava

Sad se zove ovako, u cemu je problem. Ovo je konacno pametna vest. To treba da urade i druga velika preduzeca. Problem je sto te prakse nije bilo tridesetak godina, a sve se urusavalo pocetkom retardirane „zute vlasti“ od 2000 g. Pre toga prakse su postojale, znam iz iskustva. I nelupetaj vise.Bitno je da neko misli na omladinu a ne da li se zove ovako ili onako.

Gost
021
21.11.2023 20:43

Konačno nešto pametno… Mada bi ovo trebalo da bude konstanta a ne izuzetak koji se izdaje kao vest

Povezane vesti