U Novom Sadu predstavljen unapređeni softver za biblioteke

       

Program unapređenog bibliotečko-informacionog sistema „BISIS 5″  razvijaju istovremno tri gradske biblioteke, u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu. Softver je osmislio Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. 

”Ovo je primer da tradicionalno čuvanje kulturnog blaga, što je izvorna delatnost biblioteke, i savremene tehnologije nužno ne isključuju jedno drugo, već u ovom kontekstu taj spoj daje novi kvalitet i sigurnost za budućnost. Na ponos svih nas je da je ovaj projekat osmišljen od strane domaće pameti, a za nas u Novom Sadu posebno je bitno što je to realizovao Univerzitet, odnosno Fakultet tehničkih nauka. Hvala Ministarstvu na podršci i odluci da projekat bude implementiran u biblioteci u Novom Sadu, kao i FTN-u na tome što je doprineo osnaživanju biblioteke, njenih sadržaja i ponude, a na radost brojnih čitalaca”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević na predstavljanju projekta u Novom Sadu.

Prema rečima ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića  to ministarstvo nastavlja da pomaže razvoj domaćeg softvera za bibliotečko-informativne sisteme u Srbiji.

”Očekujem da u periodu pred nama i druge biblioteke u našoj zemlji prihvate i implementiraju ovaj softver. Suština je da Srbija mora po svaku cenu razvijati svoju visoku tehnologiju i potencijale u oblasti digitalizacije u visokostručnim oblastima. Pored pojednostavljenja, kao očigledne koristi od toga, stajemo rame uz rame sa naprednijim evropskim državama koje odlikuje stvaranje visokotehnološki kvalitetnih proizvoda”, rekao je Vukosavljević.

Razvoj nove verzije BISIS-a, zasnovane na tehnologiji računarskih oblaka, omogućiće efikasnije održavanje, jednostavniju instalaciju, ujednačavanje i standardizaciju svakodnevne bibliotekarske prakse u informatičkom smislu.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: